На 5-ти юни в САЩ отбелязват Деня на вегетарианския бургер. С разпространението на вегетарианството бургерите без месо взеха да набират все по-голяма популярност. Вече можете да откриете подобни вегетариански сандвичи в заведенията за бързо хранене, но бихте могли да си ги приготвите и у дома, водейки се единствено от собствените си предпочитания.
Какво трябва да знаем за веджи бургерите?
Главна в роля при вегетарианските бургери (също като при месните) заема кюфтето от зеленчуци. Него можете да направите от картофи, нахут, леща, грах, цвекло или други зеленчуци.
С подходящи подправки като куркума, кимион, черен пипер, чубрица, лук, чесън ще му придадете ухание, присъщо и на класическото кюфте. Така че вкусът няма да се различава особено.
Другият важен момент е изборът на хлебче. Ако не ви се губи време да тепърва да изпичате такова, спокойно можете да използвате и от най-обикновените питки, които ще ви предложат в хранителните вериги или пекарните.
Сосът към бургера също е от значение. Освен добре познатия кетчуп можете да използвате горчица, вегетарианска майонеза или някой по-нетрадиционен сос от тайландската кухня например.
За гарниране на вече завършения сандвич пък чудесна работа ще ви свършат добрите стари пържени картофки.
След като уточнихме кои са ключовите моменти в приготвянето на съвършения вегетариански бургер, искаме да споделим с вас и една зашеметяваща рецепта, вдъхновена от темата. Тя е лесна за изпълнение и е подходяща дори за начинаещи кулинари.
Рецепта за вегетариански бургер
Необходими продукти: 4 малки питки, 1 консерва сварен нахут, 1 консерва сварена леща, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, брашно, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. черен пипер, сол, зехтин, 1 лимон, зелена салата
Начин на приготвяне: Нахута и лещата пасирайте до получаване на пюре. Към тях добавете скълцаните на ситно чесън и лук, струйка зехтин, сока на лимона и другите подправки.
Сложете около 3-4 с.л. брашно, колкото да сгъстите сместа, и да можете да моделирате кюфтенца от нея. Разбъркайте добре. С помощта на лъжица направете сплескани топчета и ги поставете върху хартия за печене в тава.
Печете в загрята фурна около 10-15 минути на 200 градуса. След като кюфтенцата от нахут потъмнеят, ги извадете да се охладят. След 20 минути вече можете да ги отстраните от хартията.
Преминете към питките, като ги разполовите и запечете леко на сух тиган. Гарнирайте с приготвените вежди кюфтенца, зелена салата и сос по избор. Ето че вашият вкусен вегетариански бургер е готов!
Коментари