Гърците са известни предимно със своите религиозни култове, философи, творци и като създатели на Олимпийски игри. По-малко известно е обаче, че те всъщност са и чудесни кулинари, които са автори на редица класически вкусни рецепти.
Освен традиционните гръцки тиквички, патладжанът също играе акцентираща роля в немалко гръцки рецепти. Този зеленчук се сята за сънародник на домата, а корените му идват от държавите Индия и Шри Ланка. Патладжанът притежава цветове, вариращи от бели до виолетови. Плодът е месест и произлиза от рода на Кучешкото грозде. Неговите ценни вкусови и хранителни свойства го правят широко разпространен продукт в света на кулинарията.
Ето някои интересни гръцки рецепти с патладжан, на които не можете да устоите:
Мусака с патладжани
Мусаката традиционно се свързва с картофа, но комбинацията с патладжани дава не по-малко забележителни резултати в гръцката кухня. За рецептата трябва да се снабдите с 1 кг кайма, 2 глави лук, 5 патладжана, черен пипер, червени чушки, 6 домата, около 200 г кашкавал, магданоз, олио, сол на вкус.
Нарязвате на колелца всички зеленчуци, като паралелно с това задушавате лука в сгорещено олио. Към него добавяте каймата със солта и черния пипер.
В намазнена нареждате патладжана, а отгоре слагате каймата, доматите и накрая чушките. Поръсвате ги с малко олио и подправки. Завършвате мусаката с патладжани, които поставяте отгоре и ги поръсвате с магданоз. След това можете да изпечете готовата мусака.
Гръцка салата с патладжани
Гръцката салата е абсолютна класика в кулинарията, която добива широка популярност със своя фин и свеж вкус. Тя е традиционна рецепта, с която неимоверно свързваме гърците и която поставя акцент върху комбинацията между домат, сирене и патладжан.
За рецептата са ви необходими 2 бр. патладжани, 1 глава лук, 2 бр. домати, 1 бр. чушки, 2 с.л. каперси, ½ ч.ч. зехтин, риган, сол и маслини.
Първо изпичате патладжаните на слаба фурна и след това ги обелвате, когато изстинат. Нарязвате ги на кубчета или филии, след което ги изсипвате с останалите продукти и разбърквате.
Патладжани по гръцки
Класическите патладжани по гръцки се приготвят с 1 бр. патладжан, 2 бр. домати, 2 с.л. ориз, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 с.л. сирене, 1 с.л. краве масло, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 с.л. зехтин, риган и черен пипер на вкус.
Нарязвате патладжана, лука и доматите на кубчета. Загрявате фурната на 180 градуса и в тиган на умерен огън запържвате патладжана.
Прибавяте към него лука и продължавате с около още 5 минути запържването. Прибавяте доматите и чесъна, след което бульона и ориза с останалите подправки. Наливате вода и разбърквате.
Поръсвате с настърганото сирене и поставяте парченцата масло. Запичате патладжана за около 20 минути до получавате на златист цвят.
Вижте и някои идеи за:
Коментари