Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при рязането на патладжан

Правила при рязането на патладжан

Патладжан
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

При повечето ястия патладжанът трябва да бъде нарязан, преди да бъде сготвен. Има два основни начина за разфасоване на вкусния зеленчук.

Първият е да се нареже на кръгчета, което е чудесно и удобно при повечето ястия, които изискват наличието на патладжан. Вторият е - на ленти, който е подходящ при приготвянето на слоести ястия като мусака и зеленчукови лазани.

Рязане на патладжан на кръгчета

Патладжани

Кръглите филийки патладжан се правят с най-обикновен разрез. Няма нищо сложно при тях. Кръгчетата са много подходящи при печене, приготвяне на вкусни ястия като патладжан с пармезан.

Не забравяйте, че патладжанът губи влага и се свива при готвене. За да се компенсира това, нарежете парчета от синия домат поне два пъти по-големи от тези, които ще са ви необходими за ястието, което ще приготвите.

Рязане на патладжан на ленти

Надлъжно отрязаните филийки патладжан са добри за печене на слоести ястия, в които искате зеленчукът да покрие по-голяма площ. За да ги направите, първо поставете патладжана изправен нагоре и отрежете кората от двете му страни, заедно с част от месото. Това не е задължително, но прави крайните парчета от синия домат да са по-месести и да имат по-хубав цвят и вкус, когато ги сготвите.

Гръцка мусака

След като сте отстранили кората, вече е лесно. В изправено положение просто срежете надолу по дължината на патладжана. Дебелината на парчетата зависят от нуждите на ястието, което приготвяте.

Избор на патладжан

При избора на сини домати търсете възможно най-малките зеленчуци, които можете да намерите. Това е препоръчително, защото месото им е по-нежно и по-малко влакнесто, отколкото при по-старите и по-големите.

Най-добри за консумация са патладжаните в периода август-октомври. Само 100 грама от този зеленчук съдържат над 80 полезни хранителни вещества. Овен витамини и минерали патладжанът съдържа и важни фитонутриенти, които имат доказани антиоксидантни свойства.

Част от тях са фенолни съединения като кафеева и хлорогенна киселини, а друга част са флавоноиди - предимно насунин.

За да упражните уменията си в кулинарната обработка на патладжан, ви предлагаме няколко вкусни рецепти: Пълнени патладжанени рулца, Яхния от патладжан, Паниран патладжан, Пълнен патладжан, Имамбаялдъ, Патладжанов дип, Мариновани пържени патладжани, Бюрек от патладжани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest