Тиквичките са добре познат зеленчук в родната народ. Тъй като са нискокалорична и лека храна, която освен това е сезонна пролетно време, то повечето национални български ястия с участието на тиквички са именно пролетни гозби.
За разлика от редица други държави, в които е възприето тиквичките да могат да се консумират и в сурово състояние, ние сме свикнали да ги подлагаме на термична обработка. Пържат ги, приготвят ги на фурна, на скара и т.н.
Разнообразието от вкусни рецепти, в които са включени тиквичките, е огромно, но тук ще ви представим някои от най-любимите ястия с тиквички.
Пържени тиквички с млечен сос
Е това си е истинска класика! Надали има човек, който да не обича току-що изпържени до златисто нарязани на кръгчета тиквички, които обичайно се поднасят със сос от кисело мляко, копър, сол и чесън.
Предвид нарасналият интерес към здравословното хранене има вече и много домакинства, в които тиквичките пак се приготвят по подобен начин, но не се пържат, плувнали в мазнина, а се пекат на фурна. Да, някои ще кажат, че няма как да се заменят класическите пържени тиквички, но пък вторият вариант е не само по-здравословен, но и по-лесен за приготвяне. Просто овалвате нарязаните на кръгчета тиквички в брашно и малко сол, леко ги поръсвате с мазнина и ги изпичате в тава. Няма пръскане на олио, нито миризма на пържено!
Ориз с тиквички
Също класическо ястие, което може да бъде приготвено както на котлон, така и запечено във фурна. Обикновено оризът се запържва заедно с лук и настърган морков и към него се добавят нарязаните на кубчета тиквички. Копърът също пасва много добре, а някои предпочитат да добавят към това ястие и домати.
Пълнени тиквички
Пълнените тиквички се приготвят обикновено с кайма и ориз, подправени с чубрица защото не са много хората, които обичат основното им ястие да е съвсем постно. Ако сте вегетарианци или просто предпочитате по-леките храни, можете да напълните тиквичките само с ориз, лук и моркови. А защо не и гъби?
Тиквички бюрек
Тиквичките бюрек са любимо ястие както на малки, така и на големи. Приготвят се от нарязани на филийки тиквички, които след като са се отцедили, се изпържват в мазнина. После подобно на сандвич между 2 броя тиквички се слага смес от сирене, яйце и копър. Сандвичът се притиска и после отново се изпържва, като преди това се овалва в брашно, разбити яйца и галета. Искрено ви препоръчваме да пробвате тези сандвичи от тиквички, които са известни като тиквички бюрек у нас, но имайте предвид, че заради двойното им пържене са и доста калорични.
Тиквички плакия
Това типично ястие търпи много вариации, но класиката е да е многопластово, като единият пласт се състои от нарязани на филийки тиквички, който се редува със зеленчукова смес от лук, морков, чушки, чесън, копър и магданоз, като всички съставки се посоляват преди това. Всичко това се пече във фурна, като към него се добавя мазнина и вода, а към края на печенето се полива със смес от брашно, вода и оцет, за да се получи нещо като заливка.
Гювеч с тиквички
Класическият гювеч се приготвя от всякакви зеленчуци, но ще е истински пропуск, ако към картофите, чушките, лука, патладжана, морковите, граха, зеления боб, бамята и доматите, не добавите и тиквички. Дали гювечът ще е постен или с месо всяко домакинство преценява според предпочитанията си, но обикновено пролетно време се набляга на по-леките постни ястия.
Други рецепти с тиквички, които ви препоръчваме да опитате са:
- а защо не и мусака от тиквички;
Коментари