Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим домашен шоколад

Как да си приготвим домашен шоколад

Домашен шоколад

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените неща. Освен че така сме сигурни, че те няма да съдържат консерванти, оцветители и всякакви Е-та, удоволствието от консумирането на ръчно направени продукти е наистина двойно. Така по пълноценен начин се наслаждаваме на усилията, които сме положили.

За мнозина може да звучи странно и безсмислено човек да се мъчи да си направи сам шоколад, при положение че може да го закупи от всеки по-голям магазин и при това на съвсем разумна цена. Ако прочетете съдържащите се в него съставки обаче, е възможно напълно да се разочаровате.

Ето защо е добре да имате резервен вариант и да можете сами да си приготвяте шоколад в домашни условия. Предлагаме Ви 2 лесни за изпълнение рецепти, чиито съставки могат да бъдат закупени навсякъде, но ще се лишите от вероятността в шоколада Ви да попаднат така нашумелите Е-та.

Традиционен шоколад

Необходими продукти: 50 г какаово масло, 2 с. л. какао, по желание за подслаждане захар или мед, а за допълнителни вкусове - натрошени ядки, стафиди или дори плодове

Начин на приготвяне: Какаовото масло се оставя на водна баня, като дори не е задължително да използвате котлон. Просто трябва съдът с водата да е с вряла вода. Целта е единствено маслото да се разтопи. Към него добавяте какаото и разбърквате до получаваенто на хомогенна смес.

Така бихте получили натурален шоколад с горчив, но истински какаов вкус. Ако предпочитате по-сладките шоколади, можете да добавите мед или захар. Същото важи и за всякакъв вид ядки или стафиди. Независимо каква смес сте забъркали, трябва да я излеете върху кухненска хартия и да я оставите в хладилника за около 30 мин, докато шоколадът се втвърди.

Течен шоколад

Течен шоколад

Необходими продукти: 240 г сухо мляко, 4 с. л. какао, 190 мл вода, 230 г захар, 100 г масло

Начин на приготвяне: Какаото и сухото мляко се смесват. По желание към тях може да се прибави и ванилия. Отделно на слаб огън се смесват водата и захарта и се разбърква до получаването на сироп. Към тях се прибавя маслото и отново се разбърква, докато то се разтопи.

Така получената смес се изсипва върху какаото и сухото мляко и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Приготвеният по този начин течен шоколад може да бъде изсипан в голяма купа с капак или в бурканчета и да се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest