Маслиновата паста е много вкусно и изискано предястие, с което могат да се намажат препечени филийки или да послужи като плънка за яйца или различни видове зеленчуци. Лесно можете да си приготвите маслинова паста в домашни условия.
Маслиновата паста може да се съхранява в бурканчета в хладилник в продължение на 2 месеца.
Маслинова паста с черни маслини
Необходими продукти: 200 грама черни маслини без костилки. Ако не са почистени, ще трябва да отстраните костилките сами.
Освен това: 2 скилидки чесън, 1 китка магданоз, 4 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Маслините, скилидките чесън и магданозът се нарязват на ситно. Добавя се зехтинът и всичко се смила на пюре с блендер, пасатор или се намачква. Добавят се черен пипер и сол.
По-различен вкус има рецептата за
Маслинова паста от зелени маслини и каперси
Необходими продукти: 300 грама зелени маслини без костилки, 2 супени лъжици каперси, 2 супени лъжици нарязан на ситно кромид лук, 2 супени лъжици лимонов сок, сол на вкус.
Каперсите и маслините се накисват в студена вода в отделни купички, за да се премахне прекалено соленият им вкус. След 15 минути се отцеждат, а каперсите дори се изстискват. Маслините, каперсите, лукът и лимоновият сок се смесват и се пасират до меко пюре. Подправя се със сол.
Маслинова паста с розмарин за деликатен и изискан вкус
Необходими продукти: 300 грама черни маслини без костилки, 100 милилитра зехтин, 1 връзка зелен лук, 2 по-големи скилидки чесън, 2 супени лъжици подправки – розмарин и босилек, сол и черен пипер на вкус.
Нарязаните маслини се смесват с нарязания зелен лук и нарязаните на ситно скилидки чесън. Към тях се добавя зехтинът. Добавят се розмаринът, босилекът, солта и черният пипер. Оставя се да почине 30 минути. Пасира се до състояние на пюре и се сервира.
При желание в маслиновата паста, която приготвяте в дома си, можете да добавите 1-2 аншоа, за да придобие пастата по-интересен вкус. Рибките обогатяват вкуса на маслиновата паста и я правят още по-подходяща за плънки на предястия.
Коментари