Ако обичате ръжен хляб, можете лесно да си го приготвите в домашни условия. Първо трябва да си приготвите закваската. За нея трябват ръжено брашно и топла вода.
Една чаша ръжено брашно се разбърква с чаша топла вода. Оставя се на топло място, като се покрива, но трябва да се остави цепнатина, за да може закваската да диша.
Няколко пъти на ден трябва да я разбърквате. На следващия ден трябва да й добавите още малко брашно и вода и отново да разбъркате. На третия ден се прави същото и се оставя за още един ден на топло място - на около 25 градуса.
Закваската трябва активно да образува балони. На четвъртия ден тя вече е готова и можете да започнете с приготвянето на тестото за ръжения хляб.
За тестото ще ви трябват 2.5 чаши ръжено брашно, половин чаша пшеничено брашно, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици растително масло, 5 супени лъжици от приготвената предварително закваска и около една чаша топла вода.
От тези продукти ще се получи ръжено хлебче - около 700 грама. Тестото се замесва с лъжица. То трябва да е с такава гъстота, която да може да се бърка с лъжица.
Когато постигнете нужната консистенция, трябва да покриете съда с тестото с капак или кърпа, за да може да се надигне. Добре е да го замесите вечерта и да го оставите за цялата нощ.
Можете да го замесите и набързо сутринта и до вечерта ще е готово. По време на надигането тестото ще образува балончета въздух.
Преди да го печете, го разбъркайте добре. Намажете добре формата за печене с растително масло и посипете отгоре с галета, за да не залепва.
С помощта на лъжица прехвърлете тестото във формата, изравнете и го оставете на топло, за да се надигне отново. Сега то ще се надигне много бързо – за около един час.
Печете във фурна на 180 градуса. За около един час трябва да се изпече. Извадете го от формата и намажете целия хляб с четка, потопена в топла вода.
Сложете хляба върху памучна кърпа, за да изстива. Когато е почти изстинал, го завийте с кърпата и го сложете в найлонов плик. След около 2 часа вече ще е омекнал и ще можете да се насладите на вкусния си домашен ръжен хляб.
Коментари