Преди няколко години комбинацията от чили и шоколад беше за много хора нещо ново и необичайно. Този тандем обаче не е изобретение на индустрията. Още маите и ацтеките са смесвали шоколад с пикантни пиперки.
Първите рецепти на тази специална смес са донесени в Европа от испанските завоеватели, покорили земите на ацтеките. Освен какао и чили, тази напитка съдържа захар, канела, карамфил, ванилия, анасон, лешник, индийско орехче.
През 17-ти век сместа от шоколад и лют червен пипер е по-широко разпространена. На първо място, тази смес често се използва като лекарство, както се практикувало по време на ацтеките. В допълнение, тези съставки могат да бъдат намерени в много испански и италиански ястия.
Комбинацията от шоколад и чили създава чудесна основа за всички видове храни. По-специално, има шоколадов ликьор, който е обогатен с горещата пикантна люта чушка. Поради това ликьорът придобива много мек кадифен аромат и деликатен пикантен вкус.
Това е една съвършена комбинация от сладко и горчиво, която носи духа на една интересна екзотична култура.
Горещ шоколад с чили
800 мл прясно мляко
250 г шоколад
2 с.л. мед или 3-4 с.л. захар
ванилия или няколко капки ром
10 г чили на прах
Шоколадът се настъргва и се загрява заедно с млякото и другите съставки. Поднася се топъл.
Шоколадов бар
250 г тъмен шоколад
1 с.л. канела
1 ч.л. смляно чили
Бадеми
Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавят се счуканите бадеми, канелата и чилито. Разбърква се добре. Сместа се разстила върху хартия за печене или фолио. Отгоре може да се поръси с бадеми или други ядки по желание. Охлажда се до втвърдяване, след което се начупва на парчета и е готово за консумация.
Шоколадови бонбони с чили
За шоколадовата обвивка: 300 г натурален шоколад
За пълнежа: 150 г натурален шоколад, 100 мл течна сметана, 1 ч. лъжица чили на прах
Разтопяваме шоколада и го наливаме в калъпчета. Оставяме го да се охлади. За пълнежа разбиваме сметаната и я смесваме с разтопения шоколад и чилито. Отгоре отново запечатваме с разтопен шоколад и охлаждаме.
Бонбони
300 г натурален шоколад се разтопява на водна баня с 50 г масло. Прибавя се 50 г мед, 20 г какао, 1 чаена лъжица чили и по желание ядки, сушени плодове.
Оформят се различни бонбони върху хартия за печене или във формички.
Оставят се в хладилника да се охладят и да се стегнат. Отгоре може леко да се поръсят с чили.
По този начин може да си направим и шоколадови близалки, като в бонбончетата забиваме клечка и тогава охлаждаме.
Коментари