Хапва ви се нещо екзотично и пикантно? Тогава сгответе чили за вечеря. Не говорим за познатия лют сос, който може да се намери по магазините, а за обичания зад океана деликатес. Именно той празнува на 22 февруари, когато в САЩ отбелязват националния ден на чилито.
Той се приготвя от телешка кайма, лук, чесън и много, много люти чушки. Характерни за лютата гозба са доматите и бобът, но в зависимост от фантазията на готвача могат да се прибавят и други продукти. Смята се, че оригиналната рецептата за чили е мексиканска, но с течение на годините лютивото ястие е станало част от американската кухня, а в Тексас се приема за национално кулинарно богатство.
Ето и как да си приготвим чили стъпка по стъпка, без да е нужно да предприемаме презокеанско пътешествие.
Чили стъпка по стъпка
Необходими продукти:
1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици зехтин, 1 килограм телешка кайма, 1/2 кг доматено пюре, 1/2 кг доматен сос, два домата, 2 с.л. лют червен пипер, 1 с.л. кимион, сол и черен пипер на вкус, 2 червени люти чушки, малка консерва сварен боб.
Стъпка 1
Нарежете на ситно чесъна, чушките и лука. Доматите нарежете на по-едри кубчета.
Стъпка 2
Сварете месото. Оригиналната мексиканска рецепта изисква месото леко да се запържи, а след това да се остави да ври в доматения сос за 8 часа на бавен огън. За съжаление, никой няма достатъчно време за това в забързаното ни ежедневие. В интерес на истината може вместо говеждо да се използва пилешко, което ще позволи по-бързото му сваряване, но целта ни е да сме максимално близо до традиционното мексиканско ястие.
Стъпка 3
Запържете зеленчуците в зехтина.
Стъпка 4
Добавете месото.
Стъпка 5
Добавете доматения сок, доматеното пюре и боба от консерва.
Стъпка 6
Изчакайте продуктите да заврят. Добавете подправките и оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути, докато доматеният сос започне да се изпарява.
Стъпка 7
Вашето чили е почти готово. Остава само декорацията. Можете преди да го сервирате, да настържете отгоре сирене гауда или да сложите отстрани на чинията кръгли резенчета авокадо или лучени кръгчета.
Коментари