Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим чили стъпка по стъпка

Да си приготвим чили стъпка по стъпка

редакция:
Да си приготвим чили стъпка по стъпка
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Хапва ви се нещо екзотично и пикантно? Тогава сгответе чили за вечеря. Не говорим за познатия лют сос, който може да се намери по магазините, а за обичания зад океана деликатес. Именно той празнува на 22 февруари, когато в САЩ отбелязват националния ден на чилито.

Той се приготвя от телешка кайма, лук, чесън и много, много люти чушки. Характерни за лютата гозба са доматите и бобът, но в зависимост от фантазията на готвача могат да се прибавят и други продукти. Смята се, че оригиналната рецептата за чили е мексиканска, но с течение на годините лютивото ястие е станало част от американската кухня, а в Тексас се приема за национално кулинарно богатство.

Ето и как да си приготвим чили стъпка по стъпка, без да е нужно да предприемаме презокеанско пътешествие.

Чили стъпка по стъпка

Необходими продукти:

1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици зехтин, 1 килограм телешка кайма, 1/2 кг доматено пюре, 1/2 кг доматен сос, два домата, 2 с.л. лют червен пипер, 1 с.л. кимион, сол и черен пипер на вкус, 2 червени люти чушки, малка консерва сварен боб.

Стъпка 1

Чили кон карне

Нарежете на ситно чесъна, чушките и лука. Доматите нарежете на по-едри кубчета.

Стъпка 2

Сварете месото. Оригиналната мексиканска рецепта изисква месото леко да се запържи, а след това да се остави да ври в доматения сос за 8 часа на бавен огън. За съжаление, никой няма достатъчно време за това в забързаното ни ежедневие. В интерес на истината може вместо говеждо да се използва пилешко, което ще позволи по-бързото му сваряване, но целта ни е да сме максимално близо до традиционното мексиканско ястие.

Стъпка 3

Запържете зеленчуците в зехтина.

Стъпка 4

Добавете месото.

Стъпка 5

Добавете доматения сок, доматеното пюре и боба от консерва.

Стъпка 6

Изчакайте продуктите да заврят. Добавете подправките и оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути, докато доматеният сос започне да се изпарява.

Стъпка 7

Вашето чили е почти готово. Остава само декорацията. Можете преди да го сервирате, да настържете отгоре сирене гауда или да сложите отстрани на чинията кръгли резенчета авокадо или лучени кръгчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest