По целия свят лещата се счита за много полезен и натурален продукт. Има много видове леща, но днес ще обсъдим как се приготвя зелена леща.
Колко се вари зелената леща?
Зелената леща спада към недоузрелите бобови растения и има зелено-кафяв цвят. Този вид леща се използва за приготвяне на основни ястия и салати. Въпреки това много домакини обичат да готвят и супи от нея.
Ако говорим за време, тя се готви доста по-дълго в сравнение с другите цветове. Почти никога, не е меко сварена и зърната остават цели и непокътнати. След завиране на водата лещата се вари 30-40 минути.
Инструкции, за приготвяне на зелена леща
Ако в магазина пред вас възниква въпросът каква леща да изберете, тогава смело вземете зелена. Тя повече от другите сортове е подходяща за проучване като продукт.
Вари се по следната технология:
- Сипете зърната на масата и ги съберете, като премахвате всичкия всевъзможен боклук;
- Изплакнете обилно със хладка вода;
- Вземете дълбока тенджера и залейте с чиста вода (на 1 чаша зърна – 2 чаши вода);
- Поставете лещата в тенджерата и я поставете на слаб огън;
- След като заври, добавете 1 супена лъжица растително масло;
- Разбъркайте добре и оставете да се свари до готовност, като не забравяте да я бъркате периодично. Ако се появи пяна, отстранете я с лъжица;
- Преди да я премахнете от огъня, посолете по ваш вкус. Ако я посолите в началото, времето на варене се удължава. Това правило по принцип се отнася за всички бобови растения.
Ако лещата е станала мека, можете да я сервирате веднага. Преди това можете да я смесите със зеленчуци. При готвене можете да добавите дафинов лист към водата или други подправки.
Просто сварена във вода зелената леща е добро допълнение към основно ястие, но не се ограничавайте до това. Зърната могат да се добавят към супи, салати и по-сложни гарнитури.
За да разнообразите обичайното меню, използвайте следните рецепти:
Зелена леща със зеленчуци
В това ястие лещата присъства като гарнитура към зеленчуците. За подготовката и се нуждаем от:
зелена леща – 1 чаша
моркови – 2 бр. малки
лук – 1 глава
домати – 2 бр. узрели
зелени подправки
кориандър – 1 ч.л.
растително масло – 2 с.л.
щипка сол
Приготвяне: Сварете лещата по технологията по-горе. Настържете морковите, нарежете на ситно лука и зелените подправки. Доматите трябва да нарежете на кубчета заедно с ципата. Изсипете растителното масло в тигана заедно с лука и морковите в него, запържете за 5 минути. Добавете доматите, зелените подправки и кориандъра. Посолете и добавете сварената леща към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете за 5 минути под капак на слаб огън.
Супа от леща
Супата е идеална за обяд. Тя може дори да се яде дори и от деца. Необходими са следните продукти:
леща – 1 чаша
картофи – 4 бр.
лук – 1 бр.
морков – 1 бр.
растително масло – 1 с.л.
зелени подправки
сол
Приготвяне: Измийте лещата, поставете я в тенджера, добавете растителното масло и налейте 2 чаши вода, оставете да заври. През това време обелете зеленчуците и нарежете на малки кубчета картофите. Моркова прекарайте през ренде, а лукът си нарязвате на ситно.
Петнадесет минути след завирането добавете зеленчуците в тенджерата, варите до готовност. Преди да премахнете супата от огъня, посолете и поръсете със зелениите.
Зелената леща е универсална съставка към разнообразни ястия. Ако фантазията ви позволява, можете да експериментирате с нея, колкото си искате. Не забравяйте най-важното, че солта се добавя накрая.
Имайте предвид, че лещата е много по-лесна за обработка, отколкото други бобови растения. В същото време тя не отстъпва по хранително стойност и вкус.
Коментари