Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим зелена леща

Как да сготвим зелена леща

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Как да сготвим зелена леща

По целия свят лещата се счита за много полезен и натурален продукт. Има много видове леща, но днес ще обсъдим как се приготвя зелена леща.

Колко се вари зелената леща?

Зелената леща спада към недоузрелите бобови растения и има зелено-кафяв цвят. Този вид леща се използва за приготвяне на основни ястия и салати. Въпреки това много домакини обичат да готвят и супи от нея.

Ако говорим за време, тя се готви доста по-дълго в сравнение с другите цветове. Почти никога, не е меко сварена и зърната остават цели и непокътнати. След завиране на водата лещата се вари 30-40 минути.

Инструкции, за приготвяне на зелена леща

Ако в магазина пред вас възниква въпросът каква леща да изберете, тогава смело вземете зелена. Тя повече от другите сортове е подходяща за проучване като продукт.

Вари се по следната технология:

- Сипете зърната на масата и ги съберете, като премахвате всичкия всевъзможен боклук;

- Изплакнете обилно със хладка вода;

- Вземете дълбока тенджера и залейте с чиста вода (на 1 чаша зърна – 2 чаши вода);

- Поставете лещата в тенджерата и я поставете на слаб огън;

- След като заври, добавете 1 супена лъжица растително масло;

- Разбъркайте добре и оставете да се свари до готовност, като не забравяте да я бъркате периодично. Ако се появи пяна, отстранете я с лъжица;

- Преди да я премахнете от огъня, посолете по ваш вкус. Ако я посолите в началото, времето на варене се удължава. Това правило по принцип се отнася за всички бобови растения.

Ако лещата е станала мека, можете да я сервирате веднага. Преди това можете да я смесите със зеленчуци. При готвене можете да добавите дафинов лист към водата или други подправки.

Просто сварена във вода зелената леща е добро допълнение към основно ястие, но не се ограничавайте до това. Зърната могат да се добавят към супи, салати и по-сложни гарнитури.

За да разнообразите обичайното меню, използвайте следните рецепти:

Зелена леща със зеленчуци

Как да сготвим зелена леща

В това ястие лещата присъства като гарнитура към зеленчуците. За подготовката и се нуждаем от:

зелена леща – 1 чаша

моркови – 2 бр. малки

лук – 1 глава

домати – 2 бр. узрели

зелени подправки

кориандър – 1 ч.л.

растително масло – 2 с.л.

щипка сол

Приготвяне: Сварете лещата по технологията по-горе. Настържете морковите, нарежете на ситно лука и зелените подправки. Доматите трябва да нарежете на кубчета заедно с ципата. Изсипете растителното масло в тигана заедно с лука и морковите в него, запържете за 5 минути. Добавете доматите, зелените подправки и кориандъра. Посолете и добавете сварената леща към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете за 5 минути под капак на слаб огън.

Супа от леща

Супата е идеална за обяд. Тя може дори да се яде дори и от деца. Необходими са следните продукти:

Как да сготвим зелена леща

леща – 1 чаша

картофи – 4 бр.

лук – 1 бр.

морков – 1 бр.

растително масло – 1 с.л.

зелени подправки

сол

Приготвяне: Измийте лещата, поставете я в тенджера, добавете растителното масло и налейте 2 чаши вода, оставете да заври. През това време обелете зеленчуците и нарежете на малки кубчета картофите. Моркова прекарайте през ренде, а лукът си нарязвате на ситно.

Петнадесет минути след завирането добавете зеленчуците в тенджерата, варите до готовност. Преди да премахнете супата от огъня, посолете и поръсете със зелениите.

Зелената леща е универсална съставка към разнообразни ястия. Ако фантазията ви позволява, можете да експериментирате с нея, колкото си искате. Не забравяйте най-важното, че солта се добавя накрая.

Имайте предвид, че лещата е много по-лесна за обработка, отколкото други бобови растения. В същото време тя не отстъпва по хранително стойност и вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest