Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим червена леща

Как да готвим червена леща

Червена леща

Червената леща, която доскоро беше не дотам позната на българските домакини, вече се вихри спокойно и в нашата кулинария. Освен че има атрактивен цвят, тя е много вкусна и се приготвя бързо и лесно. Богата е на много фибри, антиоксиданти, фолиева киселина, калий, фосфор и магнезий, което я нарежда сред най-здравословните храни. Освен това бързо създава усещане за ситост, с което можете да се предпазите от тъпчене и трупане на излишни килограми.

С червена леща могат да бъдат приготвени всички ястия, които се правят с обикновената кафява леща. Важно е обаче да знаете, че тя се сварява много по-бързо от нашенската, поради което трябва да внимавате да не се разкашка прекалено.

В същото време е особено подходяща за приготвянето на:

- кремсупи с леща, чорби;

- пюрета;

- салати с леща.

Супа от червена леща

Ето някои интересни рецепти, които можете да пробвате, ако сте решили да сготвите нещо с червена леща:

Пюре от боб и червена леща

Необходими продукти: 400 г зрял боб, 400 г червена леща, 100 г масло, 200 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, 2 разбити яйца, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне: Бобът и лещата се сваряват в отделни съдове, тъй като на лещата ще ѝ трябва много по-малко време. Смесват се, пасират се и към получената смес се прибавят млякото, маслото и брашното. Всичко се вари, докато се сгъсти, прибавят се яйцата, солта и черният пипер. Така приготвеното пюре се поднася топло, поръсено със ситно нарязания магданоз.

Салата от червена леща

Необходими продукти: 500 г червена леща, 5 кисели краставички, 1 печена червена чушка, 1 глава червен лук, 150 г бекон, зехтин, оцет, сол и магданоз на вкус

Начин на приготвяне: Лещата се сварява, като се внимава да не се превари. Оставя се да изстине, слага се в купа и към нея се прибавят останалите продукти, нарязани на кубчета, и подправките на вкус.

Кремсупа от червена леща

Необходими продукти: 500 г червена леща, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 200 мл течна сметана, сол на вкус, няколко стръка пресен джоджен

Начин на приготвяне: Лещата се сварява заедно със ситно нарязаните лук, морков и чесън. Всичко се минава през сито и към така получената смес се добавя сметаната. Разбърква се и готовата супа се поднася поръсена със ситно нарязан джоджен.

Изпробвайте още от нашите рецепти за:

- леща яхния;

- леща на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest