Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства и приложения на брашното от червена леща

Предимства и приложения на брашното от червена леща

Предимства и приложения на брашното от червена леща

В стремежа към по-здравословно хранене хората започнаха все по-често да заменят бялото брашно с друга алтернатива със здравословни свойства. Една от тях е брашното от червена леща.

Какво е брашното от червена леща и кои са предимствата му

От зърната на белената червена леща се прави питателно брашно. Зърната се запичат леко и се смилат на брашно, което е фино и няма добавки. То е супер универсално и съдържа много фибри и протеини. Много подходящо е за хората с непоносимост към глутен и стремеж да избягват зърнени храни.

Тази алтернатива има редица ползи за здравето. Тя е много добър източник на фибри за понижаване на холестерола. Освен това служи за регулиране на високата кръвна захар, тъй като фибрите пречат за бързото повишаване на захарта в кръвта след хранене.

Брашното от червена леща съдържа освен това фолиева киселина и магнезий, които също са важни за здравето на сърцето. Неразтворимите фибри пък помагат при запек и други храносмилателни разстройства. Фибрите и сложните въглехидрати увеличават стабилната бавно изгаряща енергия, а желязото, което се съдържа в нея, пренася кислорода за производство на енергия и метаболитни процеси.

Брашното от червена леща е чудесен продукт, притежаващ всички тези качества на суровината, от която се прави. Те се запазват напълно, защото в него не се добавят никакви допълнителни съставки.

Как да си направим у дома брашно от червена леща

Червена леща

В блендер се поставят 150 г червена леща. Пуска се на скорост 9 за 1 минута. Трябва да престои малко, за да се охлади. Съхранява се в херметически затворен съд.

Така полученото брашно от леща има приложение в безброй рецепти - сладки и солени. От него се правят солени трохи, бешамел, тесто. Палачинките, тортелините, хлябът от брашно от червена леща имат по-интересен и необичаен вкус и са чудесна идея за разнообразяване на менюто.

Много са подходящи за деца, особено тези, които иначе не обичат леща. Хлябът от червена леща е здравословен и подходящ за хората с непоносимост към глутен, които трябва да изключат традиционния хляб от диетата. Той перфектно се съчетава със супа с червена леща.

Вижте още как се готви червена леща и как се прави диета с червена леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest