Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Червена-турска или оранжева леща - какви са разликите

Червена-турска или оранжева леща - какви са разликите

Червена леща

Лещата се отнася към протеиновите продукти с растителен произход. В една порция готова за консумация леща се съдържат толкова протеини, колкото и в порция месо. Освен това, в нея има много сложни въглехидрати, минерални соли и растителни влакна.

Всичко това прави лещата много хранителен и полезен продукт. Добре е да знаете, че всъщност има десетки видове леща, от които може да приготвяте любимите си манджи. Всички те са различни по форма, цвят, вкус и съдържат съставки, полезни за здравето ви.

Червена леща (турска леща)

Червената леща е добре позната на вегетарианците и веганите заради високото съдържание на протеини и желязо. Ето с какво може да бъде полезна за вас.

Червена леща

- 1 чаша червена леща осигурява 40% от необходимата ви дневна доза протеини и се равнява само на 230 калории. Особено подходяща е за тези, които искат да контролират теглото си или да изграждат мускулна маса.

- С лещата получавате и достатъчно количество желязо. Може да си го набавите и с консумацията на червено месо, но тогава се натрупват и обичайните екстри – мазнини и холестерол.

- ¼ чаша леща съдържа 7 г или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри. Благодарение на тях консумирате по-малко храна, но се чувствате сити. За хората, които се опитват да стабилизират нивото на кръвната си захар е задължително да ядат често червена леща.

Оранжева леща

Оранжева леща

- Оранжевата леща е продукт, изключително подходящ за супи и най-вече – крем супи. Тя е по-дребна от познатата ни леща, но също като нея радва с апетитен вкус. Няма люспи и се вари много по-бързо.

- Благодарение на наличието на най-важните аминокиселини, които се усвояват лесно от организма, оранжевата леща може да бъде включена в менюто като допълнителен източник на белтъчини по време на пост, да влиза в състава на диети и задължително присъства в храната на вегетарианците.

Независимо на каква леща се спрете, то със сигурност организмът ви ще е изключително благодарен. Лещата е много богата на витамини от група В, а в покълналите ѝ семена е открито високо съдържание на витамин С. По отношение на фолиевата киселина (витамин В9) тя е безпрецедентен лидер след останалите хранителни продукти. В порция готова леща се съдържат не по-малко от 90% от необходимото на организма дневно количество В9.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest