Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Червена лоза - ползи и приложение

Червена лоза - ползи и приложение

Червена лоза - ползи и приложение
Снимка: Hans / pixabay.com

Европейската винена лоза, която всички добре познаваме, си има родственик и това е червената лоза.

Лозата като растителен вид е позната от дълбока древност главно с лечебните си свойства и произвежданото от нейните плодове вино.

Древните ни предци обръщали особено внимание не само на плода на растението, но и на листата му. Червената лоза била особено използвана в този смисъл. Изсушавали и стривали нейните листа и с тях приготвяли лечебни отвари.

С целите листа налагали отоци, лекували разширени вени и уморени крака. Тези лечебни свойства се дължат на биологично-активните вещества, концентрирани в листата на червената лоза.

Химичен състав и използване на листата на червената лоза

Екстрактът от листа на червената лоза съдържа полифеноли /катехини и стилбени/, антоцианини, гликозиди, пеонидини, цианидини/ и монотерпени, които също имат мощни антиоксидантни свойства.

Тези съставки са и силни протектори, пазещи клетките от увреждане от свободните радикали.

Благодарение на този състав листата на червената лоза има антиоксидантни свойства, които са многократно по-високи от тези в плода и в полученото от него вино.

Ползи от червена лоза

Червена лоза ползи
Снимка: stux/ pixabay.com

Екстрактът от листата на червената лоза има благоприятно действие върху кръвоносната система, подобно на червеното вино, получено от плода на лозата, но не съдържа алкохол и така възможностите за приложение на листата са много по-широки.

Листата на червената лоза се препоръчват също за лечение на хронични подувания на краката, отоци и разширени вени, защото стените на кръвоносните съдове стават еластични, това пречи на образуването на тромби, кръвта циркулира свободно.

Разширяването на кръвоносните съдове води до по-добро снабдяване на мозъка и крайниците с кръв, а това стимулира паметта и зрението. Заедно с това холестеролът намалява, както и възпалителните процеси в организма.

В плода на червената лоза се съдържа ресвератрол. Това е полифенол, който спира растежа на туморните клетки, блокирайки ензими, отговорни за делението на тумора, неутрализира генетични мутации в клетките, които може да доведат до образуване на тумори.

Полифенолите са ефективни при неутрализиране на ефектите от химиотерапия при лечение на онкологични заболявания.

Ежедневната употреба на екстракти от листата или плода на червената лоза е важна стъпка към запазване здравето на сърцето, в което се крие тайната на дълголетието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest