Един малко познат у нас и все още слабо прилаган в кулинарията подсладител е захарта от фурми. Това е чудесна и здравословна алтернатива на добре познатите ни бяла рафинирана захар и кафява захар. Как се прави и какви са нейните предимства? Сега ще ви разясним.
Как се прави?
Захарта от фурми се приготвя по два начина – от сурови изсушени фурми или от печени фурми, като, разбира се, по-добрият вариант е първият.
При него се запазват всички полезни свойства на екзотичния плод, докато при термичната обработка за опичането на фурмите някои ценни вещества се губят. Но дори в този случай ползите са многобройни.
Изсушените или изпечени фурми се смилат на съвсем дребни частички, като образуват плътна маса от миниатюрни кристалчета, наподобяващия обикновена захар. На външен вид продуктът много наподобява на най-тъмната кафява захар, тъй като и цветът на фурмите също е много тъмен.
Интересно е, че това натурално средство да подслаждане може да се приготви и в домашни условия с помощта на блендер или кухненски робот. Лесно, бързо и здравословно.
Какви са ползите?
В сравнение с другите видове захар, приготвената от фурми не води до рязко покачване на кръвната захар, което е едно важно предимство – особено за хората със склонност към рязка динамика в нивата на глюкозата. Едновременно с това малките частички от фурми съдържат всички полезни свойства на целите плодове. А те са многобройни.
На първо място е огромното съдържание на фибри, които влияят чудесно на храносмилателната система, стимулират метаболизма и са полезни за фигурата.
Следва високото съдържание на витамини от групата В, фосфор, желязо, калий, магнезий, влакнини, мед, антиоксиданти и др. Също захарта от фурми действа стимулиращо на либидото, има противовъзпалителни свойства и дава много енергия.
За какво може да се използва?
Захарта от фурми може да се използва като подсладител за приготвянето на всякакви сладкиши, бисквити, кексове, за поръска на торти и курабийки, за овкусяване на топли напитки – кафе, мляко, какао. Изобщо – приложението й е като на останалите видове захар.
Основна разлика е, че захарта от фурми трудно се разтваря в течна среда заради високото съдържание на влакнини. Също и във вкуса – той е естествен, много сладък, приятен и ароматен. Това важи особено за варианта на захар от изсушени, а не от печени фурми.
От кулинарна гледна точка този вид захар е най-добрият вариант за направата на вегански сладкиши, бонбони и дребни сладки. А опитали веднъж вкуса на това екзотично бижу, може завинаги да замените бялата и кафявата захар с направената от фурми – и няма да сгрешите.
Коментари