Днес са известни над 25 видa захар. Някои са познати и често използвани – като бялата и кафявата, за други знаят едва малцина. Именно поради този факт съществува голямо объркване сред хората, точно какви подсладители да използват, колко безопасни и здравословни са те.
Важно е да се знае, че в нормални количества който и да е вид захар не е опасен. Прекалим ли, организмът ни започва да страда. За съжаление е все по-трудно да не консумираме този подсладител. В последните десетилетия захарта се съдържа в почти всички продукти – от безалкохолните, през тестените изделия до зърнените храни.
Последните данни показват, че ако само до преди век човек е консумирал средно по 2 килограма захар годишно, то днес ядем по 70. Препоръчителната доза е около 30 грама дневно, но за съжаление малко са хората, които я спазват.
За да изберете оптималния вариант каква захар да консумирате, вижте горната галерия, където ще ви представим най-популярните видове захар, както и техните ползи и недостатъци.
Коментари