Как бананите влияят на загубата на тегло
Нито едно проучване не е изследвало ефектите на бананите върху загубата на тегло. Нещо повече, устойчивото нишесте напоследък получи известно внимание като съставка, благоприятна за отслабване. Може да допринесе за загуба на тегло чрез увеличаване на пълнотата и намаляване на апетита, като по този начин помага на хората да приемат по-малко калории.
Въпреки че нито едно проучване не е показало, че бананите сами по себе си причиняват загуба на тегло, те имат няколко свойства, които трябва да ги направят подходяща за отслабване храна. Като се има предвид това, бананите не са добра храна за диети с ниско съдържание на въглехидрати. Средно голям банан съдържа 27 грама въглехидрати.
С високо съдържание на калий
Бананите са основен хранителен източник на калий. Един средно голям банан съдържа около 0.4 грама калий, или 9% от RDI. Калият е важен минерал, който много хора не получават достатъчно. Той играе решаваща роля в контрола на кръвното налягане и бъбречната функция.
Богатата на калий диета може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да повлияе положително на здравето на сърцето. Високият прием на калий е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.
Съдържат прилично количество магнезий
Бананите са добър източник на магнезий, тъй като съдържат 8% от RDI. Магнезият е много важен минерал в тялото и стотици различни процеси се нуждаят от него, за да функционират. Високият прием на магнезий може да предпази от различни хронични състояния, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Магнезият може също да играе полезна роля за здравето на костите.
Ползи за храносмилането

Неузрелите зелени банани са богати на устойчиво нишесте и пектин. Тези съединения действат като пребиотични хранителни вещества, които хранят приятелските бактерии в храносмилателната система.
Тези хранителни вещества се ферментират от полезните бактерии в дебелото черво, които генерират бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която допринася за здравето на храносмилането. Може също така да намали риска от рак на дебелото черво.
Вижте още кои храни да не комбинирате с банани, както и защо са полезни бананите с петна по кората.
Ако имате банани под ръка, опитайте непременно нашите рецепти за пухкви бананови палачинки или този разкошен бананов кекс. За закуска препоръчваме това невероятно бананово смути.
Коментари