Бананът има славата на един от най-вкусните екзотични плодове и намира приложение в безброй кулинарни рецепти с банани. Освен в натурално състояние той се консумира и термично обработен, пасиран и често в комбинация с други хранителни продукти.
Освен вкусови бананът има и полезни лечебни и хранителни свойства. Плодът на банановото дърво е богат на нишесте и има малко захари, заради което е известен със засищащите си свойства. В 100 грама плод има 89 килокалории, 75 процента вода, 0.33 процента мазнини, 22.84 процента въглехидрати, 2.6 процента фибри и 1 процент протеини. Стойностите на тези хранителни вещества варират в зависимост от степента, до която плодът е узрял.
Съдържанието на витамини в бананите е представено основно от група В - В1, В2 и В6, които чистят тялото от токсини и заздравяват косата, ноктите и кожата. Други витамини в бананите са РР, С, Е и А.
Калият, фосфорът, магнезият и натрият са представителите на минералите в плода, но има и известни количества желязо и цинк, които спомагат за антианемичното действие на банана.
Активните амини като серотонин и допамин влияят благоприятно на мозъка и психичното здраве.
Ползите от консумацията на банани са многопосочни
- Те отпускат нервната система. Триптофанът и магнезият заедно с витамин В6 стимулират серотонина, който поддържа настроението и се грижи за добрия сън, което прави банана естествен антидепресант;
- Сваля високото кръвно налягане - съдържанието на калий, което е във високи дози, прави плода много добро средство за регулиране на кръвното и снижава опасността от инсулти и инфаркти;
- Повишава когнитивните способности. Проучване сред ученици е показало, че консумацията на банани увеличава познавателните способности на учениците;
- Витамините В6 и В12 заедно с калия и магнезия помагат да се компенсира липсата на никотин при пушачите, които се опитват да откажат цигарите;
- Бананът е много полезен за активно спортуващи заради допамина, серотонина и тиамина в съдържанието му, които дават стимул и сили за физически усилия;
- Заради съдържанието на прости захари, въглехидрати плодът е подходящ при диети за отслабване заради засищащата му способност.
Бананът има и външна употреба в козметиката и фармакологията в препарати срещу ухапвания от комари, за поддържане на кожата, косата и ноктите, дори в бита като заместител на лака за обувки. Не са неизвестни и ползите от банановите кори.
Но е пределно ясно, че винаги ще предпочетем да си приготвим един пухкав бананов кекс или пък бананов крем.
Коментари