Лещата е една от най-разпространените храни. Тя има множество ползи за организма ви. Представлява дребни зрънца, които растат в шушулки.
Различаваме няколко вида - червена, кафява, черна и зелена леща. Съдържа големи количества протеини и фибри, поради което има множество ползи за човешкия организъм.
100 г леща съдържа: 116 калории, 9 г протеини, 0.4 г мазнини, 10 г въглехидрати, 8 г фибри, 2 г захар.
В лещата има и следните хранителни вещества: фолиева киселина, желязо, манган, фосфор, калий, витамин В6 и много др.
Намален риск от сърдечни болести
Диета, базирана на повече растителни храни, доказано предпазва от развитието на множество болести, включително и такива на сърцето. Лещата е изключително богата на фибри, фолиева киселина и калий, които са основни хранителни вещества за доброто здраве на сърцето.
Високата консумация на фибри е полезна за поддържане на правилните функции на сърдечно-съдовата система. В допълнение, лещата вкарва в организма ви някои основни витамини и минерали, а също така и протеини. Това я прави чудесен заместител на месото.
Ползи при бременност
Поради високото съдържание на фолиева киселина, лещата е особено полезна за бременни жени. Фолиевата киселина намалява риска от различни заболявания при ембриона, като например дефекти на невралната тръба, т.е. аномалии на гръбначния и/или главния мозък. Играе и важна роля за намаляване на риска от гестационен диабет. По време на бременност жените обикновено приемат фолиева киселина, но не пречи и да консумират и леща като по-натурален прием на това вещество.
Ракови заболявания
Освен гореизброените вещества, лещата съдържа и селен, а селенът може да има благотворно влияние за намаляване растежа и разпространяването на раковите клетки. В същото време той засилва имунната система на хората и помага за борбата с различни инфекции. Резултатите при раково болни все още не са достатъчно задълбочено проучени, но бъдещи изследвания предстоят.
Умора
Лещата съдържа желязо, което е основна съставка при борба с хроничната умора. Много често, ако започнем да изпитваме необяснима умора, това означава, че нивата на желязо в организма ни са ниски. Лещата би ни помогнала да си набавяме желязо.
Подобрено храносмилане
И отново се връщаме към ползите от фибрите за тялото ни. Приемът на фибри спомага за доброто храносмилане и работа на червата. Лещата, богата на фибри, спомага за правилното функциониране на цялата ни храносмилателна система. Също така лещата е полезна, когато сме на диета. Фибрите набавят достатъчно хранителни вещества на организма и се чувстваме заситени много по-бързо.
Коментари