Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Ползи и свойства на аминокиселината L-лизин

Ползи и свойства на аминокиселината L-лизин

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622

Съдържание:

Ползи и свойства на аминокиселината L-лизин

L-лизинът е незаменима аминокиселина. Тази есенциална аминокиселина не може да бъде произведена от човешкото тяло и трябва да се приема чрез храната и/или под формата на добавки.

Има няколко аминокиселини, които са известни като градивните елементи на протеина и са жизненонеобходими, за да работят огромен брой функции в нашето тяло. Недостигът на аминокиселини причинява разграждане на вътрешните клетки и може да доведе до огромни проблеми, така че е важно да получавате достатъчно от тях в диетата си.

Приемът на L-лизин има много невероятни ползи - от използването му като лечение срещу херпеси, до хранителни добавки против тревожност.

Както повечето хранителни вещества Л-лизинът се усвояват най-добре в тялото, когато се приема чрез храната. Намира се в големи количества в различни видове месо, боб, сирена и яйца. L-лизинът е много важен за създаването на карнитин, който превръща мастните киселини в енергия и също така понижава нивата на холестерола. Освен това играе важна роля в усвояването на калция и помага на тялото да образува колаген, който подпомага растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан (включително кожата).

Ползи от L-лизин

Като естествено средство за борба с болестите L-лизинът е от полза за човешкото тяло по различни начини, много от които наскоро бяха открити от науката.

1. Може да намали възпаленията, причинени херпесните вируси

L-лизин

Най-често практикуваната употреба на L-лизин е при лечението на вируса на херпес симплекс. Повечето хора, които използват препарати, съдържащи L-лизин, за лечение на херпес, го намират за много ефективен;

2. Може да помогне при лечението на рак

Раковите заболявания, свързани с костния мозък, като левкемия също могат много добре да се повлияят от лечение с L-лизин. В едно проучване изследователите предполагат, че инжектирането на L-лизин е помогнало за предотвратяване на генотоксичност (увреждане на ДНК и РНК) в клетки, изложени на вещество, причиняващо рак;

3. Намалява тревожността и други психологически симптоми

Наред с яденето на храни с високо съдържание на витамини от група В, магнезий и омега-3 мастни киселини, можете също да опитате да увеличите приема на L-лизин, за да намалите тревожността.

4. Увеличава усвояването на калций

Консумацията на L-лизин е свързана с по-добро усвояване на калций, което кара някои да вярват, че може да помогне на хора с или изложени на риск от остеопороза. Досега не са правени проучвания за връзката между L-лизин и остеопороза, но поради важната роля, която калцият играе за здравето на костите, логиката предполага, че може да бъде полезно хранително вещество за допълване на лечението при хората с чупливи кости.

5. Поддържа здрави червата

Изключително често срещан проблем при милиони хора е синдромът на пропускливите черва. Съвсем наскоро беше установено, че форма на L-лизин, известна като поли-L-лизин, има противовъзпалителен ефект върху лигавицата на червата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest