Бялото зеле е най-популярното у нас. Този пресен хрупкав зеленчук обаче има много повече полезни роднини - червено зеле, броколи, карфиол, китайско зеле, Брюкселско зеле и др. Днес ще ви разкажем всичко за ползите от зелето.
Ако все още не знаете какви са полезните свойства на зелето, тогава ви очаква изненада. Този познат от детството зеленолистен зеленчук съдържа почти всички известни витамини и дори такива уникални и необходими за стомашни язви витамин U, фитонциди, ензими, минерали.
Смята се, че зелето е започнало да се отглежда в древен Египет. Почитано като гурме изкушение за заможни хора и сервирано като десерт.
В съвременната история зелето си е спечелило репутацията на ключов зеленчук в кухнята. От него се правят нискокалорични салати с много витамини, задушава се, вари се, ферментира, правят се отвари и запарки.
Полезните свойства на зелето са уникални за всеки вид този зеленчук. Броколите са безценен зеленчук в превенцията на рака. Това зеле е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, съдържа омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение в борбата срещу атеросклерозата и помагат при заболявания на сърдечно-съдовата система.
Диетичните фибри от броколи предпазват лигавицата от хеликобактерии, които причиняват язви в стомаха и дванадесетопръстника.
Карфиолът се счита за диетичен, съдържа рекордна концентрация на витамин С, тялото може лесно да го усвои и обработи.
Брюкселското зеле често може да се намери в диетата на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Зеленото листно зеле е богато на минерали, калий, калций и желязо. Оригиналният вкус на водорасли съдържа йод, фосфор и натрий, той трябва да присъства в менюто на градските жители, които имат недостиг на йод.
У нас бялото зеле е най-обичано, наред със зелето кьосе. Може да се намери в абсолютно всеки магазин в зеленчуковия сектор, достъпно е и популярно в готвенето. Зелето е с ниско съдържание на калории; 100 г зеленчуци съдържат само 28 калории.
Малко хора знаят как зелето е полезно за организма и списъкът с неговите ползи вдъхва уважение. Има благоприятен ефект върху храносмилателната система, стимулира метаболизма, нежно почиства организма, премахва токсините и холестерола.
Дефицитът на витамин С в организма е лесно разпознаваем. Умората, редовните настинки, загуба на апетит и желанието за сън малко след събуждане показват липса на този жизненоважен витамин. Основният източник на витамин С за хората са растителните храни. Само 100 г прясно или кисело зеле ще доставят 69 мг витамин С. Като консумирате този вкусен зеленчук всеки ден, можете да компенсирате недостига на витамин С.
Листата от прясно зеле ще помогнат при натъртвания, временни болки в ставите, застой по време на лактация. За лечебни цели е необходимо старателно да измиете зелевия лист, да го начукате няколко пъти с точилка или да го поставите под преса. След което смачканият зелев лист трябва да се приложи върху възпаленото място. За дълготрайно действие покрийте листа с чиста кърпа, фиксирайте и оставете за една нощ.
Зелето е от съществено значение по време на бременност. То помага за премахване на излишни течности от тялото и премахване на отоци, което е важно за много бъдещи майки през последното тримесечие.
Разбира се, зелето се използва и в индустрията за красота. Чистите зелеви листа могат да се използват за направата на домашна освежаваща овлажняваща маска. Нанесете зелевия лист, който е пуснал сока, върху лицето ви, отстранете го след 20 минути и нанесете овлажнител. Сокът от прясно зеле може да се използва като тонизиращ лосион.
Не само жените използват зеле за красота и здраве. След забавно парти на сутринта зелето може да е ваш помощник срещу махмурлука. Ако ядете зеле, докато пиете алкохол, интоксикацията няма да дойде толкова бързо. Сутрин салата от прясно зеле, зелева туршия или кисело зеле ще ви помогне да се отървете от махмурлука.
Най-честото противопоказание за употребата на зеле при панкреатит, след операции на коремната кухина и гръдния кош, при заболявания на щитовидната жлеза. Сок от бяло зеле не се препоръчва да се пие при повишена киселинност на стомаха. В случай на пептична язва и гастрит киселото зеле трябва да се пие с повишена киселинност на стомаха.
А сега е време да сготвим нещо вкусно със зеле, а за целта разгледайте тези апетитни рецепти за постно зеле, пиле със зеле или пък пригответе диетична зелева супа.
Коментари