Слузта, натрупана в тялото може да доведе до неприятни последици. Тя се образува в организма най-вече вследствие на консумацията на определени храни - кисело и прясно мляко, кашкавал, сирене, масло, сметана, месо, хляб и тестени изделия (спагети, макарони, юфка, кифли, гевреци и т.н.). Картофите и бананът също се категоризират като слузообразуващи храни.
Слузта може да се образува в носа, гърлото, червата, ушите, очите (под формата на секрет) и кожата (като гнойни пъпки).
За да пречистите тялото си от излишната слуз, освен ограничаване на гореизброените продукти, е необходимо да наблегнете на консумацията на ядки, семена и зеленолистни зеленчуци (спанак, магданоз, зелен лук, коприва).
Тук ще ви предложим три рецепти за ефикасно справяне с този проблем:
1. Рецепта с хрян
Настържете на ситно ренде 150 г корен от хрян. Добавете към него сока на три лимона. Съхранявайте получената каша в плътно затворен съд и приемайте по 1 чаена лъжичка от нея 2 пъти на ден, задължително на гладно. Хрянът има пречистващо действие и ефективно разгражда натрупаната слуз в тялото.
2. Рецепта с джинджифил
Пригответе си чай от джинджифил, като за целта използвате 2 литра вода и малък корен от лютивото растение. Добавете мед и лимонов сок на вкус. Приемайте напитката през целия ден. Тази отвара ви гарантира освобождаване от натрупаната слуз. Освен че действа като антисептик, джинджифилът успешно премахва секретите от гърлото, носа и подобрява състоянието на белите дробове.
3. Рецепта с ленено брашно
За да пречистите червата от излишната слуз, е необходимо да спазвате тази диета точно 3 седмици. За целта е необходимо да закусвате всяка сутрин с ленено брашно, разтворено в съвсем малко количество кисело мляко.
Първата седмица се приема по една супена лъжица ленено брашно, разтворена в 100 г кисело мляко.
Втората - по 2 супени лъжици от продукта, разбъркана със 100 г кисело мляко.
Третата седмица - съответно 3 супени лъжици ленено брашно и 150 г кисело мляко. Триседмичното пречистване на червата се извършва не по-често от веднъж годишно.
Коментари