Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Консумацията на ядки намалява смъртността

Консумацията на ядки намалява смъртността

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Ядки
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

Учените установиха, че ежедневната консумация на ядки може да предотврати смъртта, провокирана от различни заболявания, с 20 процента.

Според доктор Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания "Чарлз Дарвин" в Бостън ежедневният прием на ядки е успял да предпази 29% от хората от смърт от сърдечносъдово заболяване и 11% - от ракова смърт.

Специалистите са стигнали до извода, че ако се яде порция ядки веднъж седмично, рискът от смъртност заради здравословни проблеми намалява с до 11 %.

Ако ядките се хапват 2 пъти седмицата, рискът може да се снижи до 13%.

При всекидневен прием на ядки рискът от смърт, причинена от заболяване, намалява до 20 %.

В изследването са участвали 76 000 жени и 42 000 мъже и е проведено през периода от 1980 г. до 2010 г.

Лешници

Освен това учените са установили, че хората, които често консумират ядки, се радват на по-стройна фигура, пушат по-малко, хранят се по-здравословно и спортуват по-често.

Експертите са категорични, че няма значение какви ядки консумирате. Важно е приемът им да бъде редовен.

Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри, заради което временно засищат и дават на организма ценни хранителни вещества.

Препоръчително е да консумираме ядките сурови, защото печените съдържат по-малко от полезните вещества, но за сметка на това количеството на калории е по-високо.

Консумация на ядки

Препоръчителната дневна доза е от 30 до 50 грама.

Понеже различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, експертите по здравословно хранене препоръчват да се яде микс от различни ядки.

Според някои изследвания ядките укрепват костите и зъбите.

Проучванията на редица специалисти твърдят, че шепа ядки влияят благоприятно на мозъка.

Всички видове ядки съдържат голямо количество витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо.

85% от мазнините в ядките са ненаситени, които могат да намалят нивото на „лошия“ холестерол.

Ядките се препоръчват и на хората, които се занимават с тежка физическа работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен