Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Консумацията на ядки намалява смъртността

Консумацията на ядки намалява смъртността

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Ядки

Учените установиха, че ежедневната консумация на ядки може да предотврати смъртта, провокирана от различни заболявания, с 20 процента.

Според доктор Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания "Чарлз Дарвин" в Бостън ежедневният прием на ядки е успял да предпази 29% от хората от смърт от сърдечносъдово заболяване и 11% - от ракова смърт.

Специалистите са стигнали до извода, че ако се яде порция ядки веднъж седмично, рискът от смъртност заради здравословни проблеми намалява с до 11 %.

Ако ядките се хапват 2 пъти седмицата, рискът може да се снижи до 13%.

При всекидневен прием на ядки рискът от смърт, причинена от заболяване, намалява до 20 %.

В изследването са участвали 76 000 жени и 42 000 мъже и е проведено през периода от 1980 г. до 2010 г.

Лешници

Освен това учените са установили, че хората, които често консумират ядки, се радват на по-стройна фигура, пушат по-малко, хранят се по-здравословно и спортуват по-често.

Експертите са категорични, че няма значение какви ядки консумирате. Важно е приемът им да бъде редовен.

Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри, заради което временно засищат и дават на организма ценни хранителни вещества.

Препоръчително е да консумираме ядките сурови, защото печените съдържат по-малко от полезните вещества, но за сметка на това количеството на калории е по-високо.

Консумация на ядки

Препоръчителната дневна доза е от 30 до 50 грама.

Понеже различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, експертите по здравословно хранене препоръчват да се яде микс от различни ядки.

Според някои изследвания ядките укрепват костите и зъбите.

Проучванията на редица специалисти твърдят, че шепа ядки влияят благоприятно на мозъка.

Всички видове ядки съдържат голямо количество витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо.

85% от мазнините в ядките са ненаситени, които могат да намалят нивото на „лошия“ холестерол.

Ядките се препоръчват и на хората, които се занимават с тежка физическа работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest