Учените установиха, че ежедневната консумация на ядки може да предотврати смъртта, провокирана от различни заболявания, с 20 процента.
Според доктор Чарлз Фъчс от Института за ракови заболявания "Чарлз Дарвин" в Бостън ежедневният прием на ядки е успял да предпази 29% от хората от смърт от сърдечносъдово заболяване и 11% - от ракова смърт.
Специалистите са стигнали до извода, че ако се яде порция ядки веднъж седмично, рискът от смъртност заради здравословни проблеми намалява с до 11 %.
Ако ядките се хапват 2 пъти седмицата, рискът може да се снижи до 13%.
При всекидневен прием на ядки рискът от смърт, причинена от заболяване, намалява до 20 %.
В изследването са участвали 76 000 жени и 42 000 мъже и е проведено през периода от 1980 г. до 2010 г.
Освен това учените са установили, че хората, които често консумират ядки, се радват на по-стройна фигура, пушат по-малко, хранят се по-здравословно и спортуват по-често.
Експертите са категорични, че няма значение какви ядки консумирате. Важно е приемът им да бъде редовен.
Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри, заради което временно засищат и дават на организма ценни хранителни вещества.
Препоръчително е да консумираме ядките сурови, защото печените съдържат по-малко от полезните вещества, но за сметка на това количеството на калории е по-високо.
Препоръчителната дневна доза е от 30 до 50 грама.
Понеже различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, експертите по здравословно хранене препоръчват да се яде микс от различни ядки.
Според някои изследвания ядките укрепват костите и зъбите.
Проучванията на редица специалисти твърдят, че шепа ядки влияят благоприятно на мозъка.
Всички видове ядки съдържат голямо количество витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо.
85% от мазнините в ядките са ненаситени, които могат да намалят нивото на „лошия“ холестерол.
Ядките се препоръчват и на хората, които се занимават с тежка физическа работа.
Коментари