Оризовите ядки са вид снак, който ни е добре познат от детството, когато разходка в парка редовно беше придружена от апетитно хрупане на тези малки и издължени хрупанки. След години на пазарна липса оризовите ядки се завърнаха с мощен замах по будките и витрините на магазините. Оригиналната марка на оризовите ядки е известна като какино тане.
Японските майстори създават перфектният оризов снак - какино тане, водени от желанието да постигнат съвършенство в оризовия кулинарен деликатес. Приготвянето на оризовите ядки и днес става по стара японска технология на печене и обогатяване с традиционните за страната леки, ненатрапчиви и изискани аромати.
Родина на оризовите ядки е Страната на изгряващото слънце. У нас се внасят именно от там и се пакетират в родината ни.
Има 2 вида оризови ядки – класически вкус и люти оризови ядки, за които задължително е добре да си приготвите бира или най-малко вода.
Лютивият вкус на какино тане е специално за почитателите на пикантния вкус. Аромата и степента на лютивост са плод на многогодишен труд от страна на японските кулинарни майстори. Те прецизно премерват точните количества ароматни подправки, така че да доставят пикантна наслада, която няма как да подразни стомаха ви и не предизвиква неутолима жажда.
Повечето марки оризови ядки оповестяват по своите пакети, че продуктът, който държим в ръцете си, следва модерните изисквания към храните – да бъдат здравословни, с ниско съдържание на холестерол и мазнини, както и да бъдат създадени в безупречно чиста обстановка.
За някои оризови ядки това е валидно, но ако се зачитате редовно по съдържанието на опаковките, ще видите наличието в иначе любимите ни хрупанки на някои видове консерванти, овкусители, стабилизатори.
Състав на оризови ядки
100 г оризови ядки съдържат 379 калории, 89 г въглехидрати, 0.5 г мазнини и 3.8 г белтъчини.
Оригиналният продукт
Всъщност познатите ни оризови ядки са традиционните японски крекери Араре. Имат неголям издължен размер и се приготвят по правило от глутинов ориз и овкусени със соев сос. Араре имат японски произход и са били пренесени в САЩ от японски имигранти, които започват работа на плантациите в началото на 20 век.
По традиция японците консумират араре най-вече покрай Фестивала на куклите (Хинамацури) на 3 март – Деня на момичетата в Япония. Това е времето, когато се предлагат и най-пъстроцветните крекери - розови, жълти, бели, кафяви, светлозелени и т.н. Оцветените се предлагат само от януари до март в очакване на Фестивала, но обикновено араре може да се купи целогодишно.
Видове оризови ядки
Съществува огромно разнообразие от видове араре. Всички оризови ядки се различават по размер, цвят и форма и се предлагат, както сладки, така и солени, и пикантни разновидности. Едно от видовете араре е именно какино тане или добре познатите и оризови ядки.
Името им идва от форма, която наподобява семена на райската ябълка (каки – райска ябълка). Доста често в Япония какино тане се продават смесени с фъстъци, като комбинацията се нарича ”какипи” и е популярно мезе за японска бира.
Рецепта за Японски оризови крекери
За около около 100 крекера
¾ ч.ч. брашно; ¾ ч.ч. мочико (безглутеното оризово брашно); 1 ½ с.л. захар; 1 с.л. черно сусамово семе; 1 ч.л. бакпулвер; ½ ч.ч. вода; растително масло за пържене; За глазурата; ¼ ч.ч. царевичен сироп; ¼ ч.ч. захар; ¼ ч.ч. соев сос.
Замесете меко тесто от брашното, мочикото, захарта, сусама, бакпулвера и водата омесете меко тесто. Ако тестото е прекалено сухо, добавете още малко вода. Леко поръсете работната площ с мочико. Разделете тестото на няколко части и ги разточете на тънко. Разточеният лист трябва да бъде с дебелина почти като лист хартия. Нарежете на квадратчета със страна около 1.27 см.
Загрейте олиото 190 °C. Пускайте на порции крекерите да се изпържат до златисто за няколко секунди. Вадете ги с решетъчна лъжица, като оттръсквате излишната мазнина. Отцедете крекерите върху кухненска хартия. Изпържените крекери подредете върху хартия за печене.
За глазурата в тиган смесете царевичния сироп, захарта и соевия сос и оставете да заври на среден огън. Варете, докато захарта се разтвори и сместа започне да се сгъстява – около минута. Повече от това не е нужно да се вари.
Излейте глазурата върху оризовите ядки в тавата, като работите бързо и ги разбъркайте, за да се покрият равномерно. Имайте предвид, че изстиналата глазура лесно се втвърдява. Самите кракерите не трябва да се допират един в друг. Сложете да се запекат за 15-20 минути (не повече), докато глазурата изсъхне, в загряна на около 150°C фурна.
За още вкусни идеи, отворете нашите колекции с:
Коментари