Според здравните експерти оризовите снаксове (оризови бисквити, крекери, оризови питки) не са толкова здравословни, колкото може би си мислим.
Оризовите бисквити са основна съставка в менюто на много от нас, независимо дали са намазани с хумус, ядково масло, авокадо или сирене. Разглеждайки списъка им със съставки, оризовите снакс на пръв поглед изглеждат като здравословен избор за закуска - направени предимно с ориз или оризово брашно.
Но според здравните експерти оризовите бисквити не са толкова здравословни, колкото смятаме, поради няколко причини.
За да разберете защо, първо, нека разгледаме от какво се правят крекери с ориз.
Как се правят крекери и снакс с ориз?
Оризовите бисквити се правят, като се прилагат висока температура и високо налягане върху оризовите зърна, което ги кара да се раздуят и да се оформят плътно, образувайки текстура, подобна на пуканките, казва диетологът Стеф Лоу от Natural Nutritionist пред HuffPost Australia.
В зависимост от марката и вида на оризовия снакс производителите могат също да добавят аромати и консерванти.
Оризовите бисквити и оризовите питки са силно обработени и се различават в зависимост от марката и добавените съставки като аромати, сол и захари и консерванти, обяснява диетологът Фиона Тък.
Докато оризовите бисквити имат здравословен профил, за съжаление не са толкова хранителни, колкото мнозина от нас си мислят. Ето двете основни причини.
Оризовият снакс е направен от рафиниран бял ориз
Повечето оризови бисквити са направени от бял ориз - белият ориз има отстранени външните слоеве (люспите, триците и зародиш), което също премахва много от хранителните вещества и фибри. В сравнение с кафявия и червения ориз, белият ориз се счита за рафиниран, високо гликемичен индекс (ГИ) и богато съдържание на въглехидрати.
Оризовите бисквити обикновено са с ниско съдържание на захар и мазнини и могат да бъдат включени в здравословна диета, когато се ядат от време на време. Въпреки това те не са здравословната закуска, за каквато много хора я възприемат. Обикновено се правят от рафиниран бял ориз с много малко фибри и протеини, така че хранителната им стойност е лоша, пояснява Тък. - Оризовите крекери имат висок ГИ, което означава, че те повишават кръвната захар бързо, поради което не са умен избор за хората, с дисбаланси в кръвната захар, инсулиновата резистентност и загубата на тегло.
Оризовите гризини и снаксове може да са с ниско съдържание на калории, но според експерта по здравеопазване Кирстен Скот, разчитайки само на оризовите бисквити за уж полезна закуска, няма да имаме добра форма и надали ще свалим някакво ненужно тегло. Добра алтернатива на оризовите снакс са по-здравословните закуски като вегетарианска пръчица с хумус.
Оризните снаксове са източник на рафинираните въглехидрати (които бързо се усвояват и превръщат в захар), а освен това са поръсени със сол и евентуално напръскани с някакъв изкуствен аромат.
Специалистите поясняват, че вместо да ви докарат ситост и ползи, закуската с оризови питки на празен стомах може да предизвика скок на кръвната захар, което просто ще ви остави да се чувствате мудни и ще жадувате повече оризови питки.
Важно е да се отбележи, че хранителната стойност на оризовите бисквити също зависи от това с какво ги приемате. Ядете ли ги обикновени или гарнирани само с мед? Или са част от балансирана храна или гарнирани с хумус, авокадо и зеленчуци?
Консумацията им с орехово масло или хумус може да увеличи хранителния прием и да забави отделянето на захар в кръвта, твърди диетологът Тък.
Как да изберем най-здравословните оризови снаксове?
Това не означава, че всички бисквити или хрупкави оризови хлябове са нездравословни, но е важно да направите правилния избор, когато става въпрос за съставки и хранителна стойност. Ето ръководство, което ще ви помогне да изберете най-здравословните опции.
1. Избягвайте белите оризови бисквити
Най-общо казано, оризовите крекери с бял цвят съдържат рафинирани въглехидрати, така че избягвайте тези и използвайте видове с по-тъмен цвят, които съдържат пълнозърнести храни.
Избягвайте белите бисквити, които често съдържат мононатриевият глутамат и изкуствени аромати. Те също могат да имат високо съдържание на натрий, така че е важно да прочетете внимателно етикетите, преди да ги хапвате, каза Тък.
2. Вижте съдържанието на сол
Много оризови крекери и хрупки са с високо съдържание на натрий, което може да причини проблеми като високо кръвно налягане.
Много е трудно да се спрете до само няколко бисквити с ориз и следователно е много лесно да прекалите много с натрия. Като ориентир потърсете по-малко от 120 мг натрий на 100 г, обясняват специалистите.
Повече от 400 мг на 100 г е висока доза натрий, а всичко над 1000 мг на 100 г е много високо. Максималният ни дневен прием на натрий трябва да бъде не повече от 2300 мг на ден (по-малко от една чаена лъжичка).
3. Избягвайте изкуствените аромати, консерванти и захари
Им марки оризови гризини, които нямат никаква форма на добавки или консерванти, така че проверете етикета и дайте приоритет на краткия брой съставки на опаковката. Ако видите изкуствени аромати, глутамат, консерванти или захар, поставете опаковката с гризини обратно на рафта, съветват специалистите по хранене.
4. Потърсете пълнозърнести храни и семена
Потърсете по-здравословните, направени от пълнозърнести храни и семена оризови снаксове, които увеличават съдържанието на фибри и хранителни вещества в тялото ви. Вместо да посягате към оризовите снаксове следващия път, когато гладът се разбунтува, опитайте се да изберете полезна закуска със здравословни мазнини, протеини и фибри.
Тъй като оризовите бисквити често се консумират като закуска или вечер пред телевизора, опитайте да ги замените със зеленчукови пръчици, потопете като хумус. Този вариант ще ви донесе по-ниски въглехидрати и хранителни вещества, а шепа ядки и плодове са добър избор за здравословна доза мазнини и антиоксидант.
5 идеи за бърза и лесна закуска
- Пълнозърнеста бисквита с фъстъчено масло и нарязан банан
- Кисело / кокосово кисело мляко, поръсено с ядки, семена и плодове
- Хумус или гуакамоле;
- Шепа бадеми и парче плод;
- Пълнозърнест тост с варено яйце и авокадо.
Коментари