Кайсията е изключително полезен и вкусен плод, който е познат още от древността заради своите ценни качества. Кайсията е богата на фосфор, калций, калий, натрий, провитамин А, желязо и редица други важни вещества.
Чрез консумацията на кайсии човек си набавя витамини и укрепва своето здравословно състояние. Но нека обърнем по-специално внимание на друг продукт свързани с кайсиите – кайсиеви ядки. Дали те са толкова полезни като плода или крият някои неочаквани вредни свойства? Нека разберем това в следващите редове.
Състав на кайсиевите ядки
Съставът на кайсиевата ядка е близък до този на бадема. В нея се съдържат 19% белтъчини, 53.5% мазнини, 4.5% въглехидрати, ненаситени мастни киселини, фосфор, желязо, магнезий и растителни влакнини.
Кайсиевите ядки са богати на омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, А и Е, ниацин, диетични фибри, фитостероли и други.
Енергийната стойност на 100 г кайсиеви ядки е между 500-700 ккал. Освен полезните вещества, в кайсиевите ядки се съдържа опасният гликозид амигдалин.
Избор и съхранение на кайсиеви ядки
Кайсиевите ядки, които купувате, трябва да имат хубав външен вид, без следи от влага или неприятен аромат. Съхранявайте кайсиевите ядки на сухо, тъмно и прохладно място, далеч от вода и директна слънчева светлина. Кайсиевите ядки не са много евтини, цената варира между 7 и 15 лв. за едва 250 г. Винаги преглеждайте етикета за срок на годност и информация за производител.
Кайсиеви ядки в кулинарията
Кайсиевите ядки имат силен и горчив вкус, поради което са известни в кулинарните среди като кайсиеви бадеми или горчиви бадеми. Използват се в рецепти за марципан, кайсиеви конфитюри и някои видове италиански бисквити. Може да поръсите свежата си салата с кайсиеви ядки или да ги консумирате самостоятелно. Заменяйте рецептите, в които присъстват бадеми с кайсиеви ядки. Естествено, не бива да се прекалява с количеството консумирани кайсиеви ядки.
Ползи от кайсиевите ядки
Кайсиевите ядки съдържат високи количества калий, което ги прави полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми, но все пак трябва да се консумират не много осолени. Фактът, че са богати на растителни мазнини, ги прави много ценни в борбата с ранните фази на атеросклерозата.
Съществуват редица твърдения, че кайсиевите ядки са много ценно средство в борбата срещу рака заради съдържащият се в тях витамин В17. Смята се, че е достатъчно да се изяждат по две-три горчиви ядки от кайсии, за да се намали до минимум възможността от разболяване с тази коварна болест.
Вреди от кайсиевите ядки
За съжаление се оказва, че вкусните кайсиеви ядки крият сериозни здравословни рискове. Съдържащият се в тях гликозид амигдалин е много опасен. Попадайки в стомаха, той освобождава цианиди. При голямо количество погълнати ядки, токсичността на цианидите се увеличава неколкократно и може да се получи отравяне със сериозни последици.
Съдържанието на амигдалин в 50 кайсиеви ядки може да причини фатален край. Смъртносната доза амигдалин е 1 грам и се съдържа в около 100 г ядки.
В основата на опасният токсичен механизъм на цианидите е тяхната способност да блокират много важни ензимни системи, които участват в снабдяването на клетките с жизненоважния кислород.
Така резултатът е нарушение на клетъчния метаболизъм и развитие на тъканна хипоксия – намаляване или пълна липса на кислород в много важни за човека тъкани и органи. Поради тази причина в някои случаи резултатът е фатален. При децата много трябва да се внимава, защото има по-голяма възможност за проява на токсични симптоми.
Както видяхме, опасните ефекти на кайсиеви ядки се получават при консумация на големи количества. Консумирайте ядките умерено и не ви грози риск. Все пак имайте едно наум и ако се появят гадене, повръщане, понижение на артериалното налягане, главоболие, виене на свят и слабост, веднага се обърнете към медицинско лице.
Козметика с кайсиеви ядки
Този вид ядки намират широка приложение в козметиката под формата на масло. То се получава от студено пресовани кайсиеви ядки, след което се рафинира. В естествен вид съдържа голямо количество витамин F, който овлажнява и стимулира кожата.
Маслото от кайсиеви ядки е много полезно при застаряваща и суха кожа, защото я подхранва, омекотява, овлажнява и тонизира. Ускорява клетъчната обмяна и подпомага образуването на кожен колаген, забавяйки стареенето на кожата.
Маслото от кайсиеви ядки подхранва и заздравява структурата на косата. Предотвратява накъсването на връхчетата и косопад. Приема се много добре, придава кадифена мекост и гладкост както на косата, така и на кожата.
Коментари
Ако са сладки - няма проблем и да се подуете от тях, но ако са горчиви:)... резултата е следния - 50 гр горчиви кайсиеви ядки, пресни даже, 68 кг напълно здрава 35 годишна жена - 6 часа повръщане през половин час, докато не изкарах и последната ядка. И преди съм яла по-големи количества кайсиеви ядки, но не горчиви.
Не ви препоръчвам да прекалявате - много е неприятно.