Gotvach.bg»Статии»Ядки и Семена»Овесени Трици

Овесени Трици

Смляни овесени трици

Все по често днес хората се връщат към храни, които са били широко разпространени в древността. Някои от старите култури са били с огромно значение за изхранване на хората и имат значителен и недооценен принос за човечеството, а по-късно незаслужено са забравени.

Днес отново хората ги преоткриват и те заемат заслужено място сред храната на трапезата. Такава култура е овесът. Става все по-ясно, че това е една от най-ценните храни и неслучайно овесените ядки днес се смятат за отлична здравословна закуска.

Наред с ядката на това растение обаче се получава и друг продукт - овесените трици. И те, неочаквано, се оказват хранителен продукт с огромна роля в профилактиката. Тяхното пряко, силно и научно доказано въздействие е върху двата най-мощни врагове на хората в модерните времена - холестеролът и ракът. Те са оръжие и срещу още два незаобиколими фактора за влошаване на здравето диабетът и свръх теглото. Ето защо овесените трици трябва да присъстват в менюто на всеки човек, загрижен за здравето си.

Какво можем да научим за тази позабравена полезна храна?

Описание на овесените трици

Овесът, подобно на житото, се състои от зърно и предпазна обвивка. Хранителното вещество на зърнената култура е събрано в зърното и от него се правят овесено брашно и овесени ядки.

Това, което обвива зърното, са триците. Те се получават като при обработка на овесеното зърно се отстранява неядливата външна обвивка. Триците са непосредствено под нея и също се отстраняват. По този начин триците нямат общо със зърнената култура. Зърното е лишено от триците при обработката.

Те са обикновено храна за животните, защото човешкият организъм не притежава ензими, с които да ги разгражда. Този факт обаче им придава уникални свойства. Те преминават през целия храносмилателен тракт, изпълнявайки ролята на пълнежа, който устоява на всички химически и физически атаки по пътя си. Същевременно носят неразтворими влакнини във високи дози. Благодарение на това си свойство овесените трици попиват, залепват за себе си и задържат всички вещества, с които имат пряк досег.

Преминавайки през цялата дължина на тънките черва, те поемат част от погълнатата храна и я изнасят навън. Затова са основен помощник в диетите за отслабване.

Неразтворимите фибри могат да уталожат глада и да подобрят чревната непроходимост, но дразнят по-чувствителните черва. В същото време овесените трици съдържат всички полезни биологично активни вещества на зърнената култура овес, с които обогатяват тялото.

Основни характеристики на овесените трици

Калории в овесените трици

Купа с овесени трици

Овесът, след като се обработи, е много популярен сред последователите на диетата на Дюкан, защото е ниско калоричен.

Овесената каша съдържа 20 % фибри, ликопен, ненаситени мазнини, протеини и аминокиселини.

Калоричното съдържание на овесените трици е 256 килокалории на 100 грама сух продукт.

За отслабващите високите калории компенсират способността на триците да абсорбират течност, бързо да се наситят и да влияят на чревния тракт.

Въглехидрати в овесените трици

Въпреки че съдържат много въглехидрати, почти всички са неразтворими фибри. Триците не се усвояват или по-точно се усвояват така, че калориите се доставят в тялото изключително от мазнини или протеини. Съдържанието на въглехидрати в 100 грама продукт е различно, в зависимост от факторите при производство.

Овесените трици, отслабването и другите ползи от тях за организма

Диетата с овесени трици е много ефективна

Овесените трици подпомагат процеса на отслабване като отнемат част от калориите от приетата храна, увеличават обема си в стомаха и създават чувство за ситост. Препоръчва се да се пие повече вода при консумацията им. Те се обработват и топлинно и се приготвят различни сладки и солени храни, с които се заместват въглехидратите в хранителната диета.

- Влакнините в триците забавят преминаването на захарите в кръвта и така се слага спирачка пред отделянето на инсулин. А от инсулина се пълнее, защото той едновременно стимулира апетита и улеснява складирането на мазнини. Колкото повече инсулин има в кръвта, толкова повече мазнини се трупат;

- Овесените трици подпомагат и изхвърлянето на част от мазнините, които приемаме - независимо дали са растителни или животински. Благодарение на водата в тях се предотвратява запекът, който съпровожда много диети;

- Овесените трици чистят лошия холестерол в кръвта. Той задръства артериите и е причина за сърдечни заболявания. Редовната консумация на овесени трици намалява холестерола с 15 %, колкото и много лекарства, приемани с тази цел;

- Този продукт е много полезен за диабетици с тип 2. Едно от свойствата на триците е да забавят проникването на захари в организма. Най-полезни са в началото на диабета. Те могат да забавят развитието на болестта;

- Овесените трици имат и други ползи - те имат жлъчегонно действие и могат да елиминират стагнациите на жлъчката. В резултат на това изтичането на жлъчка в червата се нормализира. Затова са полезни при панкреатит и холецистит;

- Обвивката на овесените зърна се грижи и за красотата, предотвратявайки стареенето. Те извличат тежките метали от тялото, ускоряват възстановяването на клетките и забавят появата на бръчки;

- Продуктът може да предпази сърцето и кръвоносните съдове, елиминирайки риска от инсулт;

- Профилактира затлъстяването, което е причина за много здравословни проблеми.

Противопоказания и вреди от консумацията на овесени трици

Този продукт може да навреди на организма, ако се консумира в чист вид в големи количества, защото усвояването на калция и магнезия се затруднява. Консумацията след продължително накисване може да доведе до стомашни болки. Противопоказанията за използване са при следните заболявания:

- Язва на стомаха;

- Гастрит;

- Колит.

Как се консумират овесени трици

Овесени трици с кисело мляко

Използват се самостоятелно, без други съставки, а също и като част от печени или млечни продукти. Перфектно допълват кефир или кисело мляко, плодови салати и плодове. Може с тях да се приготви зърнена закуска.

Овесени трици се срещат и в здравословни торти, сладки рула, пълнозърнести сладкиши и хляб. На основата им се правят палачинки и кифли. Най-популярен продукт с тях са бисквитите. Могат да се направят с участието на допълнително брашно или без него.

Задушени трици може да се добавят към супата, а запарени са подходящи за обогатяване на зеленчукови и плодови салати. Колкото и странно да звучи, те си партнират добре с киселото зеле.

Добавени към тестото, или поръсени върху печивото, овесените трици ще донесат полза за организма. Добър тандем правят с брашно, яйца, млечни продукти и билки.

Ако се консумират самостоятелно, вкусът им може да се подобри, като се добави мед, сушени или пресни плодове, ядки или мляко.

Приложение на овесени трици при диета за отслабване

Продуктът може да се добави към основното ястие или да се взима под определен модел. Трифазната диета с овесени ядки предлага следното:

- Първият етап включва 10-12 дни, през които овесените ядки се взимат по 1 ч.л., запарени в 1/3 ч.ч. гореща вода. Охлажда се, източва се течността и се разделя на 3 приема;

- Вторият етап продължава 2 седмици, през което време се яде отварата от 2 супени лъжици овесени трици, разделени на три приема;

- На третия етап се консумират по 2 супени лъжици на всяко ядене, вече сухи. Може да се сипят и в айряна. Диетата с овесени трици на този етап трае 2 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес