Пшеничните трици са вторичен продукт от меленето на житото. Те са много здравословни, защото са богати на фибри. Съдържат и витамини от група В, витамини А, С и Е, цинк, калий, магнезий, селен. С трици се приготвят много вкусни и полезни ястия. Особено подходящи са за закука, защото ще ви заредят с необходимите енергия и витамини за успешен ден.
Ето няколко идеи за здравословна закуска с пшенични трици:
Стандартна консумация
Най-лесната закуска с пшенични трици е да добавите една супена лъжица към една чаена чаша или една паница кисело мляко. Добре е да оставите в хладилника да престои през нощта, но може да ги ядете и веднага. По желание можете да подсладите с една чаена лъжичка мед или да добавите орехи.
Палачинки с пшенични трици
Ако имате повече време, за закуска можете да си приготвите и палачинки с пшенични трици. За четири палачинки са ви необходими 150 г кисело мляко, едно яйце, две супени лъжици трици и половин кафена лъжичка сода за хляб.
Разбийте добре яйцето и млякото, добавете содата и триците. Разбъркайте хубаво и оставете да почине 15 минути. След това сипете един черпак от сместа в тиган с незалепващо покритие и печете от двете страни. Тези палачинки са много вкусни, ако се поднесат намазани с мед. Времето на приготвяне е 25 минути.
Бисквити с пшенични трици
Изключително вкусни, бързи и лесни за приготвяне са бисквитите с трици. В дълбока купа смесете 4 лъжици пшеничени трици с 2 лъжици овесени. Към тях прибавете 30 г прясно сирене, 1 лъжица царевично нишесте, 2 яйца, 1 чаена лъжица мая, 2 лъжици подсладител и 1 лъжица счукани ядки (бадеми, фъстъци, орехи и т.н.).
Сместа се изсипва в малки формички за печене, като дебелината не трябва да надвишава половин сантиметър. Поставят се в предварително нагрята на 180 градуса фурна. Пекат се, докато придобият леко кафеникав цвят. Време за приготвяне 20 минути.
Мъфини от трици
Разбийте с миксер 3 лъжици пшеничени трици, 1 лъжица овесени трици, 4 лъжици обезмаслено мляко на прах, 1 яйце, 1 белтък, 1 чаена лъжичка аромат на лимон, 1 чаена лъжичка мая, подсладител.
Изсипете сместа в две малки формички за кекс и печете във фурната на 180 градуса в продължение на 15 минути. Колкото и лесно да звучи тази рецепта, вкусът ѝ е много добър, а времето за приготвяне с консумацията не би трябвало да ви отнеме повече от 25 минути.
Коментари