Пиер Дюкан е диетолог, който в продължение на повече от 30 години до днес е най-четеният автор на хранителни режими във Франция. Написал е 19 книги, най-известната от които е „Не знам как да отслабна”.
Хранителният режим, който Дюкан предлага, се основава на няколко основни правила:
- Яжте, колкото искате от разрешените храни;
- Отслабвайте трайно;
- Не бройте калории;
- Губете тегло поетапно;
- Без йо-йо ефект.
Д-р Пиер Дюкан прави списък на 30-те топ храни, с които всеки спокойно може да се храни, без да напълнява. Те обаче, освен че са нискокалорични, са съобразени с начина на живот. Подбрани са само изключително полезни за организма и тялото храни.
В списъка с позволените от Дюкан храни е важно и мястото им - храните с най-предни позиции са и най-здравословните продукти. Ето кои са те:
1. Манго – Съдържа бета-каротин и витамин Е, с голямо съдържание на витамин С и витамини от групата В;
2. Домати – Богат на витамините А, С и Е и ликопен, който е мощен антиоксидант;
3. Зеле (всякакво) – Богато на витамините С, А и Е, витамини от групата В, линоленова киселина, селен и цинк;
4. Вино – Богато на танини, полифеноли и флавоноиди, които са ефикасни хранителни защитници;
5. Яйца – Те са най-важната храна за централната нервна система, предпазваща от болестта на Алцхаймер. Богати са на мастни киселини, лецитини и фосфомазнини, витамините А, Е и от групата В, селен и цинк;
6. Телешки черен дроб – Богат на витамин А, добър източник на витамин Е и витамини от групата В, цинк, мед и селен;
7. Бирена мая – Съдържа най-богата на витамини от групата В. Има още селен и цинк;
8. Скумрия – Тази риба съдържа защитната тройка мастни киселини, жизненоважни за оцеляване на нервните клетки, витамин А и витамини от групата В, цинк и селен;
9. Моркови – Най-богати на бета-каротин, като са добър източник и на витамините С и Е, витамин В9 и селен;
10. Житни кълнове – Съдържа витамин Е, дозирано количество от тройката А-С-Е, както и аминокиселини, съдържащи сяра и цинк;
11. Соя – Единственото с пълен комплект протеини, изофлавони, линоленова киселина и омега-3, както и цинк;
12. Риба тон – Друга изключително полезна риба, богата на омега-3 есенциални мастни киселини, витамин А, витамини от групата В, селен и цинк;
13. Олио от житни кълнове – Съдържа витамини от групата В, Е, С и А, аминокиселини, съдържащи сяра и цинк;
14. Киви – Богато съдържание на витамините С, Е и от групата В;
15. Магданоз – След касис е най-богатото на витамин С растение, много добър източник на провитамин А, витамин Е и В9;
16. Копър – Богат на витамин С, добър източник на витамин Е, провитамин А и витамин В9;
17. Бадеми – Съдържа витамин Е, витамини от групата В, цинк и мед, аминокиселини, съдържащи сяра;
18. Орехи и лешници – Източници на витамин Е, витамини от групата В, цинк, мед и аминокиселини;
19. Чесън – Той е съвкупност от редки и ценни, но все още неразгадани съставки. Богат е на селен, цинк, манган, мед и никел и витамини от групата В;
20. Лук – Високо ниво на аминокиселини, съдържащи сяра, стимулира образуването на глутатион, богат на селен, цинк, манган, кобалт, флуор и молибден, веществото кверцитрин. Лукът има способността да неутрализира свободните радикали;
21. Кайсии – Съдържа бета-каротин, добър комплект от витамини от групата В;
22. Спанак – Също богат на бета-каротин, добър източник на витамините А, С и от групата В, селен и цинк и линоленова киселина;
23. Чушки (червени) – Висока концентрация на активни съставки, сред най-богатите на витамин С зеленчуци, с високо съдържание на флавоноиди, бета-каротин и витамин Е;
24. Слънчогледово олио – Изключително богато на омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини, витамин Е;
25. Пъпеши – Бета-каротин и витамин С;
26. Портокал –Комбинация от трите най-ефикасни антиоксиданта – витамините А, С и Е;
27. Броколи – Витамин С, добър източник на витамин Е и витамини от групата В, малко витамин А, голямо количество аминокиселини, съдържащи сяра и индоли;
28. Ягоди - Витамин С, добър източник на бета-каротин и витамин Е, и малко витамини от групата В;
29. Стриди – Селен и цинк;
30. Кисело мляко – Съдържа витамин А, добър източник на витамини от групата В.
Коментари