Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Забранени и позволени храни по време на Коледния пост

Забранени и позволени храни по време на Коледния пост

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Коледни пости

От 15 ноември официално започнаха 40-дневните коледни пости, които ще продължат до Рождество Христово – 25 декември.

При тези християнски пости не се разрешава консумацията на месо, млечни продукти, яйца, освен риба и морски дарове, които е позволено да се хапват, стига да не е в дните сряда и петък.

В следващите 40 дни вярващите се подготвят за посрещането на материализираното Божие слово в лицето на сина на Създателя – Исус Христос.

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденският пост.

Хората, които решат да постят, трябва да се откажат, освен от месото и от млечните продукти, и от екстрактите, придобити от тях като яйчен прах и сухо мляко на животинска основа.

Религията освобождава от пости хората, които имат здравословни проблеми и не могат да ги спазват, бременните жени, които имат нужда от разнообразна храна през този деликатен период, и малките деца.

Позволени и забранени храни по време на Коледния пост

Постна Боб чорба

През първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

Последното хранене от поста е вечерята на 24 декември – Бъдни вечер, когато всички ястия на трапезата са изцяло на растителна основа.

За България са характерни:

- пълнени чушки с боб;

- тиквеник;

- печени дюли, ябълки и круши;

- локум;

- боб с ориз;

- печени картофи с чесън и копър.

Постен Тиквеник

Коледният пост не е прекалено строг заради голямата си продължителност, която би предизвикала изтощението на човешкия организъм от еднообразната храна.

Диетолозите са на мнение, че постите не вредят на здравия възрастен организъм.

Според специалистите постите помагат на човешкия организъм да се пречисти през студените месеци, когато консумацията на месо зачестява за сметка консумацията на растителни храни.

Експертите смятат, че постите засилват имунната система и зареждат тялото с жизненоважни витамини и минерали, които повишават защитните сили на организма и го подготвят за борба с настъпващите студове и зимните болести.

Диетолозите съветват преди да започнете да постите, да се консултирате с лекар.

Консумирайте постни супи, постна мусака и постни манджи, които са достатъчно хранителни.

Особено важно е да внимавате какво ядете след края на поста. Вижте още и защо постим?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest