Празнична Трапеза

Празнична Трапеза

Празнична Трапеза от българската и интернационална кухня. Разгледай нашите предложения за празнична трапеза.
Традиционни рецепти за ТодоровденТрадиционни рецепти за ТодоровденТодоровден е един от най-светлите християнски празници в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Традиционни рецепти за Тодоровден:
Какво се готви на Сирни ЗаговезниКакво се готви на Сирни Заговезни
14 Март
Ники
Сирни Заговезни е един от почитаните християнски празници. На този ден се иска прошка. Какво се готви на Сирни Заговезни? Рецепти за Сирни Заговезни.
Трапезата на Сирни ЗаговезниТрапезата на Сирни ЗаговезниНа Сирни заговезни – неделята преди започването на строгите Великденски пости, на трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца, от масло и мляко.
На Месни Заговезни трапезата трябва да е само с месни ястияНа Месни Заговезни трапезата трябва да е само с месни ястияДнес според църковния канон се отбелязва Неделя Месопусна или Месни Заговезни, с което се поставя началото на Великденските пости. На днешния ден на трапезата трябва да присъстват само месни ястия.
Раздаваме варено жито на Голяма ЗадушницаРаздаваме варено жито на Голяма ЗадушницаДнес е първата Задушница за годината, която се посреща точно 8 седмици преди Великден. На Голяма Задушница християните раздават варено жито, хляб и вино за починалите си близки.
Романтични десерти за Свети ВалентинРомантични десерти за Свети ВалентинАко сте решили да го празнувате и да изненадвате любимия си човек, трябва да приготвите нещо сладко и то с много любов.
Празнична трапеза за Свети ТрифонПразнична трапеза за Свети Трифон
14 Февр.
Mariana
Най-важното за празничната трапеза в чест на Свети Трифон е нейното изобилие. Характерни ястия за Трифон Зарезан са пресен обреден хляб, задължително пиле или кокошка и печени ядки или сушени плодове.
Ягодови изкушения за празника на влюбенитеЯгодови изкушения за празника на влюбените
13 Февр.
Нина Норд
За празника на влюбените – Свети Валентин – са подходящи леките нежни десерти с ягоди. Романтичен и лек десерт е ягодовият мус, а също така английският ягодов трайфъл.
Какво да сготвим за Свети ВалентинКакво да сготвим за Свети Валентин
11 Февр.
Нина Норд
Празникът на влюбените – Свети Валентин – е най-добрият момент да съчетаем кулинарните си умения с дълбоките си чувства. Какво да сготвим за Свети Валентин? Ястия за Свети Валентин. Рецепти за Свети Валентин.
Какво се приготвя за БабинденКакво се приготвя за БабинденМакар Бабинден да е един от най-красивите женски празници, ни е добре известно, че голяма част от българските традиции и обичаи постепенно се губят във времето. Какво се приготвя за Бабинден?
Ивановците трябва да приготвят свинско за празникаИвановците трябва да приготвят свинско за празника
07 Януари
Антония Р.
Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната ни, като на 7 януари около 300 000 българи ще подредят трапеза за гостите си, на която задължително трябва да присъстват няколко ястия. Вижте кои са те:
Трапезата на Богоявление трябва да е постнаТрапезата на Богоявление трябва да е постна
06 Януари
Антония Р.
На 6 януари християнската църква чества един от най-големите си празници – Йордановден, още Богоявление. За празника Богоявление на трапезата трябва да присъстват само постни ястия.