Великден, заедно с Коледа, е един от най-важните официални празници в Румъния. Православният Великден празнува Възкресението на Исус и това го прави един от най-важните и красиви християнски обичаи. Този национален празник помага на семействата в цялата страна да се съберат поне за няколко дни и е изпълнен с обичаи и традиции.
Великденски традиции в Румъния
Боядисването на яйца е една от най-важните румънски великденски традиции. Обагрените яйца винаги присъстват на трапезата по време на празника, а малчуганите нямат търпение да участват в състезанията по чукане на яйца. Традициите гласят, че хората, които се чукнат с боядисани яйца в първия ден на Великден, ще се видят след смъртта.
Първият, който почука яйцето, трябва да каже „Христос възкръсна“ (на румънски „Cristos a înviat“), докато вторият казва „Наистина възкръсна“ (на румънски „Adevarat a înviat“). Поверието гласи, че човекът, чиито яйца не са счупени, ще се радва на най-дълъг живот. Обикновено великденските яйца са боядисани в червено и представляват кръвта, пролята от Исус Христос при разпъването му, но могат да бъдат и сини, жълти или зелени.
Нещо по-специфично за румънската традиция за Великден е боядисване на яйца и украсяването им със сложни традиционни мотиви, специфични за всеки исторически регион на страната. Традицията е особено разпространена в района на Буковина и можете да намерите такива яйца на традиционните панаири и в манастирите.
Въпреки че декоративните детайли варират в различните региони, всички елементи на украсените яйца имат значение. Ето тълкуването на някои от тях:

- вертикалната линия означава живот;
- хоризонталната линия означава смърт;
- двойната линия означава вечност;
- линията с правоъгълни символи означава знание;
- кривата линия означава вода;
- спиралата означава време, вечност;
- двойната спирала означава връзката между живота и смъртта.
Друга, втора по важност, част от румънските традиции е Светата светлина. В нощта на Великден румънците отиват в местната църква, за да запалят свещ и да я внесат в дома си. Този пламък символизира Възкресението Христово и тържеството на доброто над злото. В първия ден на Великден деца и възрастни измиват лицето и ръцете си с прясна вода, в която слагат червено яйце и босилек. Казват, че тези, които следват тази традиция, ще бъдат винаги красиви и здрави.
Друг важен елемент, който се върти около великденските традиции в Румъния, са великденските храни. Основната звезда на ястията е великденското агнешко, което се сервира заедно с гарнитури като картофи или приготвено в традиционни ястия като дроб сарма. Нещо, което не бива да липсва на великденската трапеза, е голямото разнообразие от козунаци. Известен в Румъния като "pască", този вкусен сладък хляб може да се приготви със сметана, стафиди, както и с шоколад и какао.
Важни дни в румънския Великден

Първоначално посветен на римската богиня Флора, Палмовият ден е празник, празнуван седмица преди румънския Великден в памет на влизането на Исус в Йерусалим. На този ден хората освещават върбови клонки, които символизират палмовите листа, което отбелязва този момент.
Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица, отбелязва момента, в който Исус Христос измива нозете на апостолите. Измиването на краката е традиционен обичай, който често се празнува в много християнски църкви.
Разпети петък или Черен петък, петият ден от Страстната седмица, отбелязва разпъването на Исус и смъртта му на Голгота. В този ден на траур румънците се въздържат от всякаква храна и напитки през целия ден, а вечерта ядат свещения хляб от църквата.
Ако сте планирали да прекарате празниците в северната ни съседка, вижте и кои други любими румънски ястия да опитате, както и изпитани кулинарни рецепти от румънската кухня.
Коментари