Обиколката на северната ни съседка Румъния задължително трябва да мине през родното място на Влад Цепеш или по-известен като граф Дракула. Градчето се казва Сигишоара и там всичко е свързано с мистичността и зловещите истории, свързани с Граф Владислав Дракула. Както разказват легендите, кръвопиецът никога не е бил виждан да яде или да пие напитки, като всички нормални хора.
Незнайно защо обаче ако посетите някое заведение в Сигишуара днес, задължително ще ви предложат Менюто на Дракула. Разбираемо, то не включва зеленчуци и тестени изделия, а богат набор от всевъзможни меса и червени вина. Ако се вярва на историите на местните, Влад Цепеш обичал да дава пищни тържества във своя Трансилвански замък Бран.
Днес националната кухня на северните ни съседи предлага невероятно вкусни румънски специалитети, приготвени предимно от месо. Някога обаче това не е било така. Животински продукти, сочни пържоли и кебапи обикновените жители хапвали единствено по празници.
На особена почит в румънската традиционна кухня през годините е агнешкото, овнешкото и разбира се, свинското. В земите на граф Дракула от векове има традиция да се коли прасето по Коледа, също както и в България. На Великден румънците задължително приготвяли и агнешко месо и дроб сърма.
Всяка една част от заколеното прасе била използвана по предназначение. Приготвяли се салами, суджуци, кърнаци. Един изконно румънски свински деликатес е картабоши, които представляват пълнени с кърнаци и черен дроб черва.
От ушите, главата и зурлата на свинята се приготвял специалитет, известен като пифтие. Безспорен фаворит обаче в сърцата (и стомасите) на румънците и до днес си остава свинското задушено с лук и чесън. И до ден днешен тези вековни колбаси продължават да се приготвят в някои части на Румъния.
В кулинарията на северната ни съседка не отсъстват и ястията, приготвени от пилешко и телешко месо. Хапва се и стабилно риба, като шаран, есетра, моруна. Тя най-често се вари, пече или задушава. Традиционно румънците обичат да приготвят и доста зимнина, много повече дори и от нас – българите.
Безспорен акцент в гастрономическите измерения на Румъния си остава обаче мамалигата. Това “бедняшко” ястие до ден днешен се приготвя често в семействата, като може да си я поръчате дори и в по-скъпите и изискани ресторанти.
Вариациите на това ястие от царевично брашно са няколко – могат да ви го поднесат с пълномаслено сметана (което е доста тежка храна) или пък със заливка от запържен в олио червен пипер и сирене.
Сред останалите акценти в традиционната румънска кухня са мусаката, шницелите и любимата ни шкембе чорба. Сред напитките най-тачена си остава ракията, най-често приготвяна от круши и ябълки.
Коментари