Сервирането на вино не е точна наука, освен ако не сте маниак на тема модернистичната кухня. Целта на точното обслужване на виното е да се освободят най-добрите ароматни вещества в стъклото, без да се наруши вкусът.
Температурата на сервиране обаче е изключително важна и от решаващо значение за отключването на пълния вкус и аромати на виното. Важно е да запомните, че всяко вино има идеална обслужваща температура и една температура не е подходяща за всички.
При различните видове вина съответно има и различна температура, която е подходяща са сервиране. А именно:
- Розе, пенливи вина, бели вина от последна реколта – 6-8°C;
- Совиньон блан – 8-10°C;
- Шардоне – 10-12°C;
- Пино ноар - 14°C;
- Малбек - 16°C;
- Каберне совиньон, Мерло, Карменер, Сира – 18°C;
Бели вина
Пенливите вина, свежите бели (като Совиньон блан) и розе вина се сервират студени. Но колко студени? Приблизително три часа в хладилника при 8°C и след това направо се налива.
Ако се поднесе по-топло, няма да усетим киселинността и свежестта ще бъде загубена.
Белите като Шардоне, които обикновено се държат в бурета, изразяват аромата си по-добре, когато са поднесени с температура около 10-12°C или дори 14°C за свръхпремиум вина.
Ако ги поднесем по-студени, няма да чувстваме ароматите и вкусовете на виното и това няма смисъл.
Червени вина
С червените сортове вино трябва да внимаваме с температурата, защото ако преминем 20°C, ще се усети повече алкохолът, отколкото плодовият вкус и ще бъде тежък в устата.
Въпреки това можем да стандартизираме 14°C като минимална и 18°C като максимална граница за сервиране на червено вино.
Коментари