Виното е част от световния и българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета за сервиране на вино и как точно се пие и поднася.
Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да насити сетивата и да допълни и усили вкуса на храната, с която си взаимодействат.
На 4 август пък в САЩ са решили да отбелязват Деня на бялото вино, което пък е повод за нас да поговорим малко повече за етикета при поднасянето и консумация на бяло вино.
За да се научим как се консумира вино, първо, трябва да знаем как се поднася, какви са правилата за температура на виното, коя е подходящата чаша и пр.
Има значение какво е виното – дали червено вино, розе или бяло вино. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.
Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:
Температура на поднасяне на бяло вино
Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 °C;
Чаша за поднасяне на бяло вино
За да оценим докрай качествата на виното, е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см;
Поднасяне на бяло вино
Тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено според етикета домакина трябва да опита виното, да го дегустира;
Докъде да напълним чашите с бяло вино
Белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба;
Декантиране на бяло вино
Задължително е за белите вина. Декантиране означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата;
С каква храна е подходящо консумирането му
Най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.
Вижте още:
- Как да сервираме и консумираме бяло вино;
- Защо е полезно да пием бяло вино;
- Предложения за летни мезета за бяло вино,
Коментари