Подходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.
Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.
Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.
Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.
Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона.
Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.
За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля.
Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).
Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.
Прочети още за температурата на поднасяне на различните видове вина и тънкостите за подносяне на вино.
Коментари