Особености на бялото вино
Бялото вино съществува от около 2500 години. Днес съществува в различни разновидности - сухо, пенливо, в съчетание с различни храни.
Бялото вино е най-консумирано сред основните видове вина, които са три - бяло, червено и розе. Разнообразието им идва от големия брой разновидности грозде, методите на производство и съотношението на остатъчната захар.
Съчетаването на бяло вино с храна е цяло изкуство и който владее неговите принципи, може да се възползва максимално от удоволствието, което дава пиенето на това вино.
Принципи на съчетаване на бяло вино с храна
Белите вина са фини и меки на вкус, затова се съчетават добре с леки ястия, приготвени с малко подправки.
Леки предястия, включително плодове, се съчетават добре с белите ликьори, които също са леки.
По-тежките бели вина и розето имат по-експресивен и силен вкус и затова са подходящи за пържени, задушени и пушени храни.
Ето кои видове бели вина с кои конкретно храни се съчетават най-добре.
Риба
Любителите на рибните специалитети знаят, че рибата се съчетава с бели вина. Тънкост е, че най-добре рибата да бъде печена или задушена, при положение, че виното е по-плътно и с по-силен аромат.
За пържената риба са подходящи по-свежи бели вина. Шардоне и Совиньон блан са вината, подходящи за риба, особено добър тандем правят със сьомга.
Морски дарове
За мидите и калмарите се препоръчват Совиньон блан и Ризлинг. Те имат специфични нотки във вкуса, които ги правят идеални за тези вина.
За скариди и раци по-добри са Мускат и Траминер.
Сирена
Сирене и вино е класика в комбинирането. За меки сирена и пушена моцарела опцията е Траминер. За по-ароматните вина се препоръчва по-ефирен вкус на сиренето.
Пилешко месо
Шардоне е предпочитано вино за пилешко месо заради заради деликатния си златист цвят и специфичен вкус. Върви както с печено, така и с панирано пиле.
Зеленчуци
Зеленчуци на грил и пресни салати са подходящ тандем за Совиньон блан и Шардоне. Имат лек билков и плодов вкус, съчетаващ се добре със зеленчуковия.
Плодове
Плодове и вино също е класическа комбинация. Мускатът е сладко вино, което върви както самостоятелно, така и с плато плодове. Нека са предимно цитрусови.
Има и още добри новини - вижте защо е полезно да пием бяло вино, както и най-подходящите мезета за бяло вино.
Коментари