Малко са любителите на месото и на месните деликатеси, които да не обичат топъл и ароматно ухаещ черен дроб. В същото време са мнозина тези, които все още не са разбрали как да си го приготвят така, че той да е крехък и сочен. Ето защо тук ще Ви разкрием тайната на крехкия черен дроб, така че всеки път да можете да зарадвате не само себе си, но и своите близки:
1. Винаги измивайте черният дроб под течаща вода, но без да го киснете в нея;
2. Най-вкусен става черният дроб, ако го сложите за няколко часа в прясно мляко;
3. Друг вариант е да накиснете черния дроб в олио или във вода, към която сте добавили 1 к. ч. оцет. Ако сте пробвали метода с оцета и водата обаче, трябва да оставите месото да се отцеди много добре. Препоръчително е дори да го подсушите;
4. В много рецепти за приготвянето на крехък черен дроб се препоръчва и предварително да го поръсите със сода за хляб. Това обаче крие някои рискове, тъй като ако прекалите с количеството на содата, дробът ще придобие неприятен аромат. Винаги слагайте малко сода, оставете дроба да престои така за около 1 час и след това го измийте много добре с вода, за да премахнете вкуса на содата;
5. Никога не слагайте сол на черния дроб предварително. Тя се слага едва когато дробът е претърпял своята кулинарна обработка, независимо дали е пържен, печен или задушен;
6. Вкусен черен дроб става, когато го задушавате на бавен огън във вино. Можете да добавите и всякакви други зеленчуци като лук, чесън, морков, чушка и др.
7. Ако пържите дроб е добре след като вече сте го накиснали в прясно мляко или сте спазили някои от другите хитринки, да го подсушите добре и да го оваляте в брашно. Винаги обаче следете мазнината, в която ще го пържите, да е силно сгорещена;
8. Ако пържите черния дроб не проверявайте дали е готов, като го набождате с вилица, защото така ще изтече сокът му. Пробвайте да го обръщате с помощта на дървени шпатули;
9. Винаги задушавайте черния дроб при плътно захлупен капак;
10. Ако сте решили да печете черният дроб не го поливайте със студена вода по време на термичната му обработка, защото ще стане твърд и сух. Можете да го сторите с горещ бульон, но безсолен.
Коментари