Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитринки за приготвяне на тестени изделия

Кулинарни хитринки за приготвяне на тестени изделия

Yana G.Yana G.
Готвач
100750
Замесване на тесто

Ето няколко основни неща, които трябва да знаем за тестото, неговото замесване и изпичане, независимо дали е под формата на сладкиши, хлябове или погачи:

– Тестото, замесено с мая, няма да ни лепне по ръцете, стига да ги намажем предварително с растителна мазнина;

– Важно е да знаем, че когато ще месим тесто трябва да изсипваме брашното в течността, а не обратно. Добавяме течността на тънка струйка в него, като постоянно бъркаме с дървена лъжица и след това замесваме с ръце. За да ни стане леко и въздушно тестото преди печенето прибавяме към него настърган на ситно сварен картоф. Съотношението е на 1 кг брашно до 3 сварени картофа;

– За да получим зачервена коричка трябва да добавим достатъчно захар. Ако обаче прекалим с нея, това ще забави втасването на тестото. Прекалено сладките теста се изпичат лошо, затова трябва да спазваме понякога стриктно рецептите;

– Важно е винаги преди да използваме брашното за замесване да го пресеем. По този начин то се обогатява с кислород и става пухкаво;

– Когато сложим тестото да се пече в тавичката, трябва да му оставим отстрани място, така се изпича по-добре;

– Когато получим меко и лепкаво тесто, можем по-лесно да го разточим, ако го покрием с пергаментова хартия. Другият вариант е да разточим с бутилка, пълна с хладка вода;

тесто

– За да се получат сладкишите по-жълти на цвят, можем да разбием жълтъка от яйцето с малко сол и да го оставим за една вечер да престои на хладно място;

– Когато ще пържите тестото е добре мазнината да е смес от свинска мас, ако имате такава, и от растително масло. А за да не се пени и да ви пръска мазнината, когато се нагрее, може да сложите щипка сол в него;

– Ако ще месите тестото със свинска мас, може да се добави сока от половин лимон, по този начин неутрализираме миризмата на мас;

– При приготвяне на сладкиши, ако мармаладът е по-рядък може да му добавим 2–3 чаени лъжички счукан сухар, за да се сгъсти;

– Ако при печенето сме прегорили тестото или сладкиша, като изстине, го остъргваме със ситно ренде и след това замаскираме с пудра захар;

– Приготвените с маргарин сладкиши изсъхват по-бавно;

– Ще измием по-лесно съда, в който сме месили тестото, ако първо пуснем хладка вода, а след това гореща;

тесто

– За да не изсъхне бързо бисквитената ни торта, просто оставяме една разрязана ябълка в кутията, където я съхраняваме;

– Когато сме сложили тестото да се пече, трябва внимателно да затваряме вратата на фурната, а не да я оставим да се блъска, защото тестото може да спадне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest