Любителите на дреболийките, веднъж опитали тортата от черен дроб, ще искат да я опитат отново и отново. Тя е много хранителна, придава тържественост на всяко събиране и е изключително вкусна.
Тя се прави много по-бързо, отколкото истинската сладка торта. За приготвянето на торта от черен дроб са необходими черен дроб по избор, яйца, брашно, лук, сол, захар и черен пипер. Плънката се избира по желание.
Най-фина ще стане тортата с пилешки дробчета. Те се измиват и се разбиват в блендер. Ако използвате свински черен дроб, предварително го накиснете за два часа в прясно мляко.
След като разбиете в блендера черния дроб, трябва да го смесите с брашно, яйца и подправки. За един килограм черен дроб са необходими три едри глави лук, които се запържват и след това се нарязват на ситно.
Трябват ви също така два жълтъка, една щипка сол, една чаена лъжичка захар и две супени лъжици брашно или грис. Добавете любимите си подправки и черен пипер.
Добавете още една лъжица брашно и продължете да добавяте, докато тестото стане като гъста сметана. В края на разбъркването добавете две супени лъжици олио.
Оставете за петнадесет минути тестото, след това добавете разбитите на сняг два белтъка и изпържете няколко палачинки. Колкото повече палачинки изпържите, толкова по-висока ще е тортата.
Всяка готова палачинка намажете със сметана или друг сос по вкус и върху нея наредете плънка по избор. Класическият вариант е пържен лук с моркови и гъби. Редувайте палачинките.
Можете да добавите сварен ориз, в който да добавите нарязани на ситно маслини със зелени подправки. Трети вариант са нарязани на ситно сварени яйца.
След като тортата е подредена, я намажете с майонеза или друг сос и оставете за няколко часа да поеме соса. Можете да оставите в поизстиналата фурна да се стопли и сосът да попие. Украсете тортата с кисели краставички и поръсете със ситно нарязан копър.
Коментари