Черният дроб съдържа много полезни минерални и хранителни вещества, сред които витамини от групата А и В. Черният дроб е полезен за кожата и косата.
Колкото е по-младо животното, толкова по-нежен ще е вкусът на черния дроб. Вкусен е не само телешкият черен дроб, но също така и агнешкият.
Черният дроб, освен че е вкусен, има своите полезни качества. Те се запазват само ако продуктът се обработва по правилния начин. Това е важно и за вкусовите му свойства.
Преди да запържите черния дроб, е добре да го посолите и да овкусите с желаните от вас подправки. По време на пърженето на силен огън порите на клетките на черния дроб се затварят, така че по време на пържене солта и подправките не могат да проникнат в него.
Ако солите черния дроб след пърженето, това ще се отрази най-вече на вкуса на соса от пърженето. Пресният черен дроб се познава по това, че има гладки, влажни места там, където е разрязан.
Цветът му е червено-кафеникав. Телешкият черен дроб е най-нежният. Той е светлокафяв с червеникави нюанси и има пореста структура. Телешкият черен дроб може да се пържи, да се пече на грил и да се задуши.
Той се соли след задушаване, в противен случай ще бъде много жилав. По същата причина не трябва да се обработва термично прекалено дълго. Малките парченца черен дроб е добре да се използват за приготвяне на пастет.
Говеждият черен дроб е тъмно кафеникав и има силен и рязък вкус, понякога леко горчив. Ако няколко часа го накиснете в мляко, вкусът му ще се омекоти.
Свинският черен дроб е тъмнокафяв или червено-кафяв на цвят и има ярко изразен специфичен вкус. Има зърниста пореста структура. Черният дроб от агне има приятен нежен вкус и крехка структура. Той е най-вкусен, когато се изпържи на слаб огън в масло.
Коментари