Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя черен дроб

Как се приготвя черен дроб

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Готвене на Черен Дроб

Черният дроб съдържа много полезни минерални и хранителни вещества, сред които витамини от групата А и В. Черният дроб е полезен за кожата и косата.

Колкото е по-младо животното, толкова по-нежен ще е вкусът на черния дроб. Вкусен е не само телешкият черен дроб, но също така и агнешкият.

Черният дроб, освен че е вкусен, има своите полезни качества. Те се запазват само ако продуктът се обработва по правилния начин. Това е важно и за вкусовите му свойства.

Преди да запържите черния дроб, е добре да го посолите и да овкусите с желаните от вас подправки. По време на пърженето на силен огън порите на клетките на черния дроб се затварят, така че по време на пържене солта и подправките не могат да проникнат в него.

Ако солите черния дроб след пърженето, това ще се отрази най-вече на вкуса на соса от пърженето. Пресният черен дроб се познава по това, че има гладки, влажни места там, където е разрязан.

Черен Дроб

Цветът му е червено-кафеникав. Телешкият черен дроб е най-нежният. Той е светлокафяв с червеникави нюанси и има пореста структура. Телешкият черен дроб може да се пържи, да се пече на грил и да се задуши.

Той се соли след задушаване, в противен случай ще бъде много жилав. По същата причина не трябва да се обработва термично прекалено дълго. Малките парченца черен дроб е добре да се използват за приготвяне на пастет.

Говеждият черен дроб е тъмно кафеникав и има силен и рязък вкус, понякога леко горчив. Ако няколко часа го накиснете в мляко, вкусът му ще се омекоти.

Свинският черен дроб е тъмнокафяв или червено-кафяв на цвят и има ярко изразен специфичен вкус. Има зърниста пореста структура. Черният дроб от агне има приятен нежен вкус и крехка структура. Той е най-вкусен, когато се изпържи на слаб огън в масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#174718
Какъвто и дроб да приготвяте първо го накиснете за 2-3 часа в прясно мляко с подправките, които искате. След това пържете,панирайте или каквото друго искате да го правите. Това е турска рецепта ползвана от свекървами 15 години.Пробвайте - и ми звъннете.
2
0