Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви черен дроб

Как се готви черен дроб

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Дробчета
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

Един от най-бързите за приготвяне субпродукти е черният дроб. Поради тази причина се използва и като отделно ястие. Обработката се състои във варене, задушаване или леко запържване.

Не трябва да се препържва черният дроб или твърде дълго да се вари, тъй като става жилав и не е вкусен. За да бъде свинският черен дроб по-мек, той се пържи две-три минути в сгорещено олио, а след това се задушава в течна сметана с малко брашно, за да може сосът да обгърне дроба.

Един от най-лесните начини за приготвяне на вкусно ястие от черен дроб е да се приготви паниран дроб. Необходими са 500 грама свински черен дроб, 40 грама брашно, 1 яйце, сол на вкус, 80 грама галета, 40 милилитра олио, 20 грама масло.

Черният дроб се измива и се подсушава, нарязва се на парчета с дебелина два сантиметра. Панира се в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галетата.

Панировката се притиска към дроба с ръце, краищата се изравняват с нож. Олиото се затопля заедно с маслото в тиган и дробът се пържи от двете страни на силен огън до образуването на златиста коричка.

Вътрешността на черния дроб трябва да остане светло розова. След пърженето се посолява и се сервира веднага с картофи, салата или задушени зеленчуци.

Свински Дроб

Много вкусен става черният дроб с чесън. Необходима са 40 грама свински черен дроб, 3-4 супени лъжици олио, 2 големи глави лук, 4 скилидки чесън, сол, 3 супени лъжици доматено пюре.

Черният дроб се измива, нарязва се на парчета и се овалва в брашно. Лукът се нарязва на ситно. В дълбок тиган се загрява олиото и се пържи черният дроб от двете страни.

Добавя се лукът и след няколко минути намачканият със сол чесън, както и доматеното пюре. Всичко се запържва още пет-шест минути. Сервира се с хляб или сварен ориз.

Задушен черен дроб се приготвя от 600 грама свински черен дроб, 60 грама бекон, 30 милилитра олио, 2 супени лъжици брашно, 150 милилитра течна сметана, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно.

Дробът се измива и се нарязва на ивици, дълги 6 сантиметра, поръсва се с черен пипер. Миниатюрни парченца от бекона се вкарват във фини разрези в черния дроб.

Дробът се поръсва с брашно и се запържва от двете страни в загрято олио на силен огън. Премества се в голяма тенджера, налива се 150 милилитра вода, задушава се 15 минути на слаб огън под капак.

Добавя се останалото брашно, посолява се, кипва се и се добавя сметаната. Поръсва се с магданоз. Черният дроб се сервира с картофи, задушени зеленчуци или свежа салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
vladimir Petrovski
vladimir Petrovski
А какво е количеството на содата спрямо дроба?
05.09.2013 13:56
3
1
fti4ka
fti4ka
За крехък дроб -поръсва се с малко сода бикарбонат.Престоява около 1ч. пържен или на скара е крехък.Доказателството е на другия ден.Начина е изпробван многократно.
24.02.2013 14:57
8