Един от най-бързите за приготвяне субпродукти е черният дроб. Поради тази причина се използва и като отделно ястие. Обработката се състои във варене, задушаване или леко запържване.
Не трябва да се препържва черният дроб или твърде дълго да се вари, тъй като става жилав и не е вкусен. За да бъде свинският черен дроб по-мек, той се пържи две-три минути в сгорещено олио, а след това се задушава в течна сметана с малко брашно, за да може сосът да обгърне дроба.
Един от най-лесните начини за приготвяне на вкусно ястие от черен дроб е да се приготви паниран дроб. Необходими са 500 грама свински черен дроб, 40 грама брашно, 1 яйце, сол на вкус, 80 грама галета, 40 милилитра олио, 20 грама масло.
Черният дроб се измива и се подсушава, нарязва се на парчета с дебелина два сантиметра. Панира се в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галетата.
Панировката се притиска към дроба с ръце, краищата се изравняват с нож. Олиото се затопля заедно с маслото в тиган и дробът се пържи от двете страни на силен огън до образуването на златиста коричка.
Вътрешността на черния дроб трябва да остане светло розова. След пърженето се посолява и се сервира веднага с картофи, салата или задушени зеленчуци.
Много вкусен става черният дроб с чесън. Необходима са 40 грама свински черен дроб, 3-4 супени лъжици олио, 2 големи глави лук, 4 скилидки чесън, сол, 3 супени лъжици доматено пюре.
Черният дроб се измива, нарязва се на парчета и се овалва в брашно. Лукът се нарязва на ситно. В дълбок тиган се загрява олиото и се пържи черният дроб от двете страни.
Добавя се лукът и след няколко минути намачканият със сол чесън, както и доматеното пюре. Всичко се запържва още пет-шест минути. Сервира се с хляб или сварен ориз.
Задушен черен дроб се приготвя от 600 грама свински черен дроб, 60 грама бекон, 30 милилитра олио, 2 супени лъжици брашно, 150 милилитра течна сметана, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно.
Дробът се измива и се нарязва на ивици, дълги 6 сантиметра, поръсва се с черен пипер. Миниатюрни парченца от бекона се вкарват във фини разрези в черния дроб.
Дробът се поръсва с брашно и се запържва от двете страни в загрято олио на силен огън. Премества се в голяма тенджера, налива се 150 милилитра вода, задушава се 15 минути на слаб огън под капак.
Добавя се останалото брашно, посолява се, кипва се и се добавя сметаната. Поръсва се с магданоз. Черният дроб се сервира с картофи, задушени зеленчуци или свежа салата.
Коментари