Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреди от прекомерната консумация на черен дроб

Вреди от прекомерната консумация на черен дроб

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1274k
Черен дроб

Консумирането на голямо количество черен дроб означава да се претовари организмът с повече витамин А и мед от допустимото. Прекаляването с тези витамини и минерали може да доведе до натрупването на токсини в организма.

Приемането на повече количество от допустимото черен дроб води до повишаване на холестерола в кръвта. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Не се препоръчва честата консумация на дроб, тъй като съдържа много тежки метали и това води до натрупването им в организма.

Особено бременните жени трябва да избягват прекомерната консумация на черен дроб. Поради високото си съдържание на витамин А може да навреди на бебето още в утробата на майката.

Живачният елемент, който се съдържа в дроба, може да доведе до натрупване на токсични вещества в организма и може да наруши структурата на клетките.

Специално за бременни и кърмещи жени не се препоръчва много черен дроб, защото живачните елементи могат да доведат до опасни ситуации и сериозни проблеми.

Хранителни стойности за 100 грама черен дроб:

• Енергия: 561 kJ (134 ккал)

Въглехидрати: 2.5 гр

• Мазнини: 3.7 гр

Протеини: 21 гр.

• Витамин А (813 %) 6500 мг

• Рибофлавин (В2): (250%) 3 мг

• Ниацин (B3): (100%) 15 мг

• Витамин В6: (54%) 0, 7 мг

Фолиева киселина (B9) (53%) 212 мг

• Витамин В12 (1083%) 26 мг

• Витамин С: (28%) 23 мг

• Желязо: (177%), 23 мг

• Натрий (6%), 87 мг

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest