Консумирането на голямо количество черен дроб означава да се претовари организмът с повече витамин А и мед от допустимото. Прекаляването с тези витамини и минерали може да доведе до натрупването на токсини в организма.
Приемането на повече количество от допустимото черен дроб води до повишаване на холестерола в кръвта. Това може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт.
Не се препоръчва честата консумация на дроб, тъй като съдържа много тежки метали и това води до натрупването им в организма.
Особено бременните жени трябва да избягват прекомерната консумация на черен дроб. Поради високото си съдържание на витамин А може да навреди на бебето още в утробата на майката.
Живачният елемент, който се съдържа в дроба, може да доведе до натрупване на токсични вещества в организма и може да наруши структурата на клетките.
Специално за бременни и кърмещи жени не се препоръчва много черен дроб, защото живачните елементи могат да доведат до опасни ситуации и сериозни проблеми.
Хранителни стойности за 100 грама черен дроб:
• Енергия: 561 kJ (134 ккал)
• Въглехидрати: 2.5 гр
• Мазнини: 3.7 гр
• Протеини: 21 гр.
• Витамин А (813 %) 6500 мг
• Рибофлавин (В2): (250%) 3 мг
• Ниацин (B3): (100%) 15 мг
• Витамин В6: (54%) 0, 7 мг
• Фолиева киселина (B9) (53%) 212 мг
• Витамин В12 (1083%) 26 мг
• Витамин С: (28%) 23 мг
• Желязо: (177%), 23 мг
• Натрий (6%), 87 мг
Коментари