Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреди от консумацията на лук

Вреди от консумацията на лук

лук

Човекът е познавал лука като зеленчукова култура още отпреди 5 хиляди години. Най-напред към неговото използване се насочват в Централна Азия, а по-късно и в Европа обръщат внимание на ползите от зеленчука.

Първоначално лукът е само лекарство при масови заболявания от инфекциозни болести като коремен тиф и чума. Малко по-късно навлиза и в кулинарията и постепенно намира своето място в месни ястия, салати, супи, в консервираните храни, подправките и други.

За ползите от лука е писано много, като се изтъкват неговите противовъзпалителни, антибактериални свойства, диуретичния му ефект, антисептичните му качества и много други.

Въпреки богатия си състав от витамини, минерали и други полезни елементи, които го правят отличен лек за редица заболявания, сред които диабет, подагра, кашлица, проблеми с храносмилането, ревматични болки и други, лукът има и своите противопоказания. Всички те важат за пресния лук, този в ястията е преминал термична обработка и това тушира вредните съставки в него.

Вреди от консумацията на лук

Когато става въпрос за някаква вреда, свързана с лука, хората най-напред се насочват към неприятната миризма, която се получава след консумацията му. Това всъщност не е вреда, а характеристика на лука, с която всеки е запознат.

Вредите от консумацията на зеленчука, които са много по-малко от ползите му, но все пак съществуват, са нещо, което засяга най-вече хора, страдащи от различни заболявания, но има и предупреждения около консумацията на лук, които са общовалидни.

Вреди от лука при здрави хора

вреди от лука

1. Опасен за консумация за всички е изчистеният лук, престоял в хладилник или шкаф. Специалистите предупреждават пресният лук да бъде употребяван веднага, след като се почисти от люспите. Когато главата лук се изчисти от защитната люспа, тя попива от бактериите от въздуха. След 2-3 дни се превръща в бомба, съдържаща инфекции и носи само вреда при консумация.

2. Пресният лук може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да повлияе негативно на сърдечния ритъм. Затова при порок на сърцето или след инфаркт не бива да се яде лук.

3. При хора с колебливо настроение, раздразнителност и пристъпи на безсъние също е добре лукът да се намали или направо елиминира от диетата. Той има възбуждащ ефект върху нервната система.

Вреди от лука при наличие на заболявания

Лукът трябва напълно да се изключи от храната при наличие на редица заболявания, на които оказва силен негативен ефект. Ето кои са те:

1. При астма и алергии - провокира пристъпите.

2. При стомашни проблеми - повишава стомашната киселинност и дразни лигавицата на стомаха и органите на храносмилателната система.

3. При бъбречни и чернодробни заболявания се изключва напълно.

4. Има специфични ефекти върху сърдечно-съдовата система и затова трябва да се консумира много внимателно при заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest