Разтворимото кафе е толкова популярна напитка днес, че едва ли има човек, който да не го е опитвал. Поради лесното си приготвяне, разтворимото кафе е намерило широко поле за приложение от десетилетия. По време на своя пик през 70-те години на миналия век, близо 30 процента от кафето се преработва като бързо разтворимо.
Днес в голяма част от света хората го използват ежедневно в офиса, у дома или от вендинг машините. Все по качествените резултати, които се постигат с напредването на технологиите, помагат да се популяризира консумацията на този вид кафе дори и в страните, където обикновено се пие основно чай.
Разтворимо кафе позволява на всеки да си приготви напитка без специално оборудване толкова бързо, колкото отнема загряването на водата. Потребителите харесват разтворимото кафе и заради това, че при него не се налага да изхвърлят отпадък.
История на разтворимото кафе
Желанието да се направи бързоразтворимо кафе чрез просто смесване на гореща вода със сух концентрат е стремеж на хората отдавна. Най-ранните документирани версии на разтворимо кафе са разработени във Великобритания през 1771 година.
Първият американски продукт е разработен през 1853 година, и експериментална версия е тествана по време на Гражданската война.
През 1901 година датира първата успешна техника за производството на прахообразен продукта в Япония от Сартори Като, който използва процес, който е развил за получаването на разтворим чай.
Пет години по-късно Джордж Вашингтон, който е британски химик живеещ в Гватемала, разработва първия успешен процес за поучаване на разтворимо кафе. Изобретението му започва да се предлага през 1910 година и заема водеща позиция на пазара на разтворими кафета в САЩ в продължение на цели 30 години.
През 1930 година бразилската кафе индустрия подпомага финансово проучванията за създаване на разтворимо кафе, което се запазва дълго, за да не се губят излишъците от продукцията му. Компанията Nestle през 1938 година започва производството на своята марка Nescafé, използвайки процес на съвместна екстракция на кафе и други въглехидрати.
Инстантното кафе е изключително популярно сред американските войници по време на Втората световна война.
През 1950 година са разработени методи за извличане на чист екстракт от кафе, без да е необходима употребата на други въглехидрати и това подобрение стимулира употребата на разтворимо кафе.
През 1963 година се появяват гранулите кафе, които разтворени във вода или мляко, дават вкус като на прясно сварено кафе.
Съвременното приложение на разтворимото кафе е огромно. Освен бързото му и чисто приготвяне то е чудесна съставка на десерти и коктейли. В Испания и Индия то се смесва с горещо мляко вместо вряща вода.
Инстантното кафе е невероятно ценно и при приготвянето на студени напитки като гръцкото фрапе, което е изключително много популярно в България през горещия летен сезон.
Разтворимо и кафе с филтър - прилики и разлики
Ползите от разтворимото кафе и от филтриращото кафе са сходни. Има обаче някои разлики в количеството на кофеина и акриламида в състава им, но и двата вида кафе имат еднакво въздействие върху здравето.
Акриламидът е органично съединение, което се получава от нагряването на различни храни, в това число сладкишите, кафето или пържените картофи.
Освен това разтворимото кафе се предпочита от много хора, тъй като се счита за по-лесен и бърз вариант от този, приготвен по други начини.
Разтворимото кафе може да има същите ефекти върху човешкото тяло като обикновеното кафе. Ефектите от разтворимото кафе зависят от много фактори, включително начина на живот на потребителя.
Лекарите и диетолозите препоръчват да се консумира 1 чаша кафе на ден, без захар, за да се усвоят от организма всички положителни ефекти от кафето.
Кофеинът в разтворимото кафе е по-малко в сравнение с обикновеното. Кофеинът в състава на разтворимото кафе и обикновеното кафе може да бъде единственият елемент, който се различава между двата вида кафе.
Разтворимото кафе съдържа малко количество кофеин в сравнение с други видове кафе. Следователно хората, които не са толерантни към кафето или са подложени на различни лечения с медикаменти, могат да използват тази алтернатива, която им предлага същите предимства.
Чашата разтворимо кафе съдържа между 30 и 90 милиграма кофеин, а обикновената чаша кафе съдържа около 70 до 140 милиграма кофеин.
Прекомерната консумация на кафе може да доведе до негативни последици за здравето, а признаците могат да бъдат следните:
Плюсове и минуси на разтворимото кафе
- Рискът от метаболитен синдром се увеличава значително, с въвеждането на разтворимо кафе в диетата. Заболяванията и метаболитният синдром нарастват, когато се комбинират разтворимо кафе със захар и сметана и се консумира в големи дози;
- Самото разтворимо кафе съдържа малък брой калории, като освен това е богат източник на антиоксиданти. Въпреки това, консумацията в прекомерни количества в комбинация със захар и сметана на прах или кондензирано мляко могат да повлияят неблагоприятно на човешкото тяло;
- При промяна в диетата вместо напитка, която вече съдържа определено количество захар, по-добре е да се избере разтворимо кафе с други естествени или здравословни подсладители.
Акриламид и антиоксиданти в разтворимото кафе
- Акриламидът е органично съединение, вид химическо вещество, което се получава от нагряването на различни храни. Разтворимото кафе е богат източник на антиоксиданти, необходими за поддържане на добро здраве;
- Разтворимото кафе се произвежда по такъв начин, който извлича много голямо количество антиоксиданти от кафените зърна, което означава, че то може да се счита за най-богатия източник на антиоксиданти, в сравнение с другите видове кафе. При употребата му нивата на оксидативен стрес намаляват значително;
- Някои проучвания показват, че този тип кафе може да съдържа по-голямо количество акриламид в сравнение с други видове кафе. Все пак количеството акриламид в разтворимото кафе е толкова малко, че може да се счита за незначително, безвредно за здравето. Не може да се счита, че е рисков фактор за рак, незовисимо че се среща в храни като пържените картофи;
- Дори най-качественото разтворимо кафе не е подходящо за ежедневна употреба. Една или две чаши на седмица не са рискови в здравословен план.
Противопоказания за консумация на разтворимо кафе
Това кафе категорично не е подходящо хората с атеросклероза, коронарна болест на сърцето, хипертония, бъбречни заболявания, глаукома и безсъние. При наличие на тези диагнози разтворимото кафе трябва да се изключи напълно от употреба.
Раздразнителност, гадене, стомашни оплаквания, главоболие са симптомите, които се наблюдават при прекомерната му употреба.
Не е подходящо и за бременни жени в по-високи дози поради риск от аборт.
Децата не са подходящи за любители на напитката.
Употребата на разтворимо кафе трябва да бъде умерена и при напълно здрави хора. Не бива да се превръща в неотделима част от всекидневието. То е удоволствие от аромата и спокойното разпускане в непринудена атмосфера, а не задължителна напитка за деня. Умната му употреба ще засили и удоволствието от консумацията му.
Вижте още:
Коментари