Магданозът е удивителна подправка, принадлежаща на групата на зеленчуците. Известна е още от времето на Адам. В древна Гърция е бил растение, използвано за култови цели, по-късно римляните го добавят в кулинарията като украса на изисканите блюда на аристокрацията.
Оттогава магданозът е навлязъл в хранителната диета, а в съвременността са изяснени полезните съставки, които съдържа. Те са предпоставка магданозът да се ползва и като билка с лечебна и профилактична цел.
Както болшинството продукти, магданозът има както предимства, така и недостатъци и носи потенциални вреди при консумацията му. Ако те се познават добре, може да се избегнат нежелани реакции с тази дъхава подправка.
Независимо, че ползите и вредите от магданоза не могат да се сравняват, трябва винаги да се помни, че непремерената консумация на магданоз може да доведе до неприятни последици.
В магданоза се съдържа особеното вещество, познато като миристицин. При предозиране с него се получават главоболие, мускулни спазми, загуба на тегло, дори халюцинации.
Има и патологии, при които магданозът трябва да се изключи от менюто. Най-напред това важи за бременните жени. Магданозът повишава тонуса на маточната мускулатура, засилва притока на кръв към таза и може да се получи спонтанен аборт, особено в първите месеци на бременността.
Заболяванията, при които магданозът е противопоказен са:
- нефрит;
- подагра;
- камъни в бъбреците;
- повишена кожна чувствителност;
Магданозът се препоръчва при диетите за отслабване заради ефективното и безопасно понижаване на теглото с негова помощ като отвара. В този случай обаче потенциалната вреда може да се получи, ако не се спази строго дозировката от 50 милилитра топла отвара от магданоз преди хранене. Превишаването на тази доза може да предизвика интоксикация.
Повечето хора не знаят, че тази подправка е висококалорична. В 100 грама се съдържат 48 килокалории, което е много, но в ястията настъпва бързо насищане с нея, което позволява естествен контрол над количествата. Все пак при строго следене на калориите, тази особеност на магданоза трябва да се вземе предвид.
Съотношението ползи към вреди при консумацията на магданоз е в полза на полезните му свойства.
Вижте още:
- Магданоз по време на бременност;
Коментари