Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Потенциалните вреди от прекаляването с пилешкото

Потенциалните вреди от прекаляването с пилешкото

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Потенциалните вреди от прекаляването с пилешкото

Известни са многото ползи от консумацията на пилешко месо – то е нискокалорично, източник на висококачествени протеини, витамин В5, селен, фосфор, магнезий, цинк и много други полезни съставки. Трябва обаче ясно да се подчертае, че изключително естественото пилешко месо е полезно - отглеждано без разнообразни добавки, стероиди, хормонални препарати, антибиотици.

Средно едно пиле по време на промишленото си производство живее само 32 дни, след което умира, ако не бъде убито при нужда и по-рано. За сравнение кокошките на бабите по селата живеят по няколко години. И това само по себе си вече говори много.

Как се постига такъв „бесен” растеж на пилешкото месо до правилния размер за толкова кратък период от живота му?

Женският хормон естроген се добавя към храната за пилета, което увеличава скоростта на натрупване на телесно тегло на пилешкото месо. А при жените излишъкът от този хормон в кръвта причинява нередности в месечния цикъл. Мъжете, които прекаляват с консумацията на пилешко, например, са заплашени от безплодие.

От страна на храносмилателната система яденето на пиле с хормонален произход е изпълнено с инфекция от E. coli. Скорошно проучване специално обърна внимание на консумацията на пиле от супермаркетите. Те откриха повишено съдържание на бактериалния щам Escherichiacoli. Бактериите могат да достигнат до човешкото тяло.

В Германия е имало случаи на чревни разстройства при възрастни хора, които са яли пилешко. Устойчивите бактерии, предавани на хора с пилешкото месо, довели до смъртта на възрастните хора.

Пилешко месо

Това не са всички изненади, които този истински „ценен” хранителен продукт (пилешко месо) ни носи. Германците, които са добре запознати с всички тънкости на производството на пилета, вече са изказали тревожно за ограничаване на употребата на антибиотици в производството на пиле.

Какви плачевни резултати дават антибиотиците в пилетата?

В птицевъдната индустрия се използват широко известни антибиотици: тетрациклин и производни на пеницилин. Това води до появата на устойчиви на антибиотици бактерии. На човек, който използва пилешко месо, а с него и антибиотици, това се отразява по следния начин: бактериите, които причиняват например пневмония, тихо се развиват в човешкото тяло, те не се влияят от антибиотиците, с които са хранели пилето. Докато установите дали антибиотикът е ефективен или не, което невинаги е възможно, това може да доведе и вече води до смърт.

Употребата на антибиотици се оправдава с факта, че болестта на едно пиле може да доведе до смъртта на целия разплод. Следователно, на всички пилета насилствено се добавя антибиотик към храната.

Някои производители използват система за производство на пилешко месо без отпадъци. Тоест, болно или недоразвито пиле, умряло по някаква причина, се смила, а на лентата за транспортиране на фуражите, с които се хранят кокошки и те ядат тази смес. Е, след това ги изяждаме ние.

Прекаляването с пилешкото

Като заключение: честата употреба на пилешко месо от промишлено производство причинява хормонална недостатъчност както при мъжете, така и при жените, а също така причинява появата на антибиотично устойчиви бактерии, да не говорим за всички видове алергии към пилешко месо.

Подбирайте продуктите с които се храните, за да сте здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest