Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Потенциални ползи за здравето от консумацията на гранола

Потенциални ползи за здравето от консумацията на гранола

Kristina K.Kristina K.
Новак
14622
Потенциални ползи за здравето от консумацията на гранола
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

Какво е гранола?

Гранолата е зърнена закуска, подобна на мюсли, която обикновено е покрита с някаква форма на захарен сироп или мед, за да ѝ придаде хрупкава, натрошена текстура. Обикновено съставките включват овес, нарязани ядки, семена и сушени плодове.

Хранителен профил на гранолата

Хранителният профил на гранолата варира в зависимост от марката или рецептата. Някои продукти имат в състава си повече сушени плодове, което ще увеличи естественото съдържание на захар, а други може да са с по-високо съдържание на фибри, протеини и мазнини, ако съдържат повече ядки и семена.

Гранолата обикновено е добър източник на желязо, цинк и магнезий, както и витамини Е и В. Отново - това зависи от рецептата и използваните съставки. Винаги четете етикетите с хранителни вещества, ако искате да направите по-здравословен избор.

Има много марки и комбинации от вкусове, от които да избирате, но макар някои да обещават високо съдържание на фибри или да се опитват да ви изкушат с луксозния си бранд, те могат да включват и много скрити захари, сол или мазнини, които може да не са толкова добри за вашето здраве.

Опитайте се да изберете вид гранола с ниски нива на добавена захар - това може да бъде посочено на етикета като мед, захар, сиропи или комбинация от трите. Някои марки добавят плодови сиропи към сушените плодове за допълнителна сладост, които също трябва да бъдат посочени в списъка на съставките. Внимавайте и за съдържанието на сол, тъй като някои марки я добавят като подобрител на вкуса.

Като алтернатива можете да пробвате да си направите порция домашна гранола сами. Това ще ви позволи да следите съдържанието на захар, която консумирате. Можете да съхранявате домашно приготвената си гранола в хладилник за няколко дни.

Потенциални ползи за здравето от консумацията на гранола

Гранола
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

- Подобрете кръвното налягане. Доказано е, че съставките с високо съдържание на фибри като овес и ленено семе помагат за намаляване на кръвното налягане;

- Намалете нивата на холестерола. Овесът е добър източник на вид фибри, които водят до намаляване на общия и LDL (лошия) холестерол - два рискови фактора за сърдечни заболявания;

- Намалете кръвната захар. Пълнозърнестите храни, сушените плодове, ядките и семената могат да помогнат за намаляване и контрол на нивата на кръвната захар, особено при хора със затлъстяване или преддиабетни състояния;

- Подобрете здравето на червата. Установено е, че гранолата повишава нивата на здрави чревни бактерии в сравнение с рафинираните зърнени закуски;

- Осигурете си повече антиоксиданти. Съставки като кокос, семена от чиа и бразилски орехи са добри източници на антиоксиданти за борба с възпаленията като кверцетин, селен и витамин Е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest