До неотдавна вероятно не е имало българско домакинство, което да не е разполагало с кутия маргарин, подреден някъде грижливо върху етажерките на хладилника. Евтин продукт, който за разлика от маслото не е необходимо да бъде изваден предварително, за да се размекне, за да може лесно да се намазва върху избраните от нас филийки хляб.
Децата ни са израснали с него, а вероятно и заради лесната му употреба сами са приготвяли любимите сандвичи.
За разлика отпреди обаче, днес знаем, че маргаринът е вреден. Той се произвежда от растителни мазнини, но чрез хидрогениране, т.е. той спада към категорията на т. нар. трансмазнини.
Ето едва 6 от вредите от консумацията на маргарин, макар че темата е много по-обширна.
1. Всички трансмазнини водят до сгъстяване на кръвта и до влошаване на кръвообращението. За да може то да се нормализира, сърцето ни започва да работи на пълни обороти, което в крайна сметка довежда до неговата преумора. Резултатът е ясен - макар и постепенно, последствията са неизбежни и голяма част от заболяванията на сърцето се свързват именно с консумацията на трансмазнини, в това число и на маргарин;
2. До сърдечно-съдови заболявания може да доведе консумацията на траснмазнини и защото те повишават лошия холестерол в организма за сметка намаляване на добрия;
3. Чрез прием на маргарин и траснмазнини ние можем лесно да отключим алергии, което важи особено за младия човешки организъм. Няма как да върнете назад времето, когато сте предлагали на децата си филийки, намазани с маргарин, но е крайно време да забравите за консумацията му за в бъдеще;
4. Чрез консумацията на трансмазнини се забавя метаболизмът, а сами знаете, че това води да затлъстяване;
5. Макар все още да няма солидни доказателства, все повече специалисти са на мнение, че трансмазнините намаляват ефективното достигане на важните и здравословни за организма ни хранителни вещества. Това важи и за всички онези продукти, които ние целенасочено консумираме, знаейки, че те са богати на витамини, минерали, фибри и т.н.;
6. Все повече проучвания сочат, че всички генномодифицирани продукти, както и трансмазнините, се свързват с повишен риск от всякакви онкологични заболяваня;
Дали не е крайно време да замените маргарина с маслото?
Коментари