Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Редовната консумация на паста - всички ползи и вреди

Редовната консумация на паста - всички ползи и вреди

редакция:
Редовната консумация на паста - всички ползи и вреди

Доста често хората с наднормено тегло и тези, които спазват диета, се ограничават в консумацията на италианска паста. Има мнение, че този продукт е много висококалоричен и неизменно води до натрупване на излишни килограми. Но не всичко е толкова просто.

Ако погледнете италианците - народ, за когото вкусната паста със сос е издигната едва ли не в култ, няма да срещнете много пълни хора сред тях. И това още веднъж потвърждава, че тестените изделия невинаги са причина за наднорменото тегло.

И така, каква е тайната? Нека разгледаме всички ползи и вреди от консумацията на паста.

Пастата е богата на въглехидрати, които обичайно трябва да съставляват 60% от дневния прием на един възрастен. Асимилирани в човешкото тяло, източниците на енергия са именно въглехидратите. Основното е, че тези въглехидрати са "здравословни".

Ако говорим конкретно за тестените изделия, тогава пастата от твърда пшеница ще отговаря на тези критерии. Причината за натрупването на килограми при консумацията на паста може да се крие във сосове за паста, които са доста висококалорични продукти, маслото и тлъстото месо, с което щедро допълваме този тип ястия.

Калорийна стойност на пастата от твърда пшеница е средно около 300-350 ккалории на 100 г продукт. Тя е обаче много богата на минерали и витамини. Това са желязо, магнезий, фосфор, калий, манган и калций, както и витамини В1, В2, В9, Е и РР. Богат на фибри, този продукт помага да се премахнат токсините и тежките метали от тялото.

Въз основа на проучвания, потвърждаващи ползите от макаронените изделия от твърда пшеница, съвременните диетолози са разработили Средиземноморска диета. Наред с отърваването от излишните килограми, тя намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет. В комбинация със зеленчуци, постно месо или риба и зехтин вкусната паста наистина се превръща в ценен диетичен продукт.

Когато купувате тестени изделия, трябва да обърнете внимание на външния им вид. Произведени от паста от твърда пшеница, те ще бъдат гладки, твърди, кехлибареножълти на цвят, без бели петна. Обърнете внимание и на хранителната таблица на опаковката, съдържанието на протеини в нея трябва да е доста високо.

И, разбира се, добре е да е обозначено, че това са макаронени изделия от група А, клас 1 или паста от твърда пшеница - това са надписите на опаковката, които ще ви кажат, че този продукт е здравословен.

Вижте още:

- От истинската паста не се дебелее;

- Кратък кулинарен етикет в страната на пастата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#231088
Потребител#231088
Пастата не трябва да е кехлибарена или жълта на цвят ,а точно обратното.Трябва да бъде бледо жълта това означава ,че е сушена бавно и всички хранителни вещества са в нея.Масовата евтина паста е жълта и сушена на висока температура с цел бързо производство и целият полезен състав унищожен.
06.05.2024 21:09